´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 72

Retinopatie pigmentara - enciclopedia universala

Retinopatie pigmentara:  Boala degenerativa ereditara a celulelor vizuale receptoare ale luminii (conuri si bastonase). Retinopatia pigmentara este o boala care afecteaza copilul. O retinopatie pigmentara se manifesta printr-un defect de adaptare la intuneric si printr-o ingustare a campului vizual, care se accentueaza cu trecerea anilor. O scadere a acuitatii vizuale este adesea observata dupa cativa ani, putand evolua pana la o vedere slaba si la o ingustare a campului vizual. Examenul fundului de ochi pune in evidenta o atrofie a papilei, a arterelor foarte subtiri si a ingramadirilor de pigmenti negriciosi care corespund zonelor retiniene atinse. Electroretinograma, stinsa (inregistrare plata), confirma diagnosticul. Actualmente, nu exista un tratament al acestei boli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retorica - enciclopedia universala

Retorica:  Arta de a vorbi frumos; arta de a convinge un auditoriu prin maiestria argumentatiei, frumusetea stilului si a limbii etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retragerea aureliana - enciclopedia universala

Retragerea aureliana:  Masura politica si strategico-militara ordonata de imparatul Aurelian (270-275) de retragere a armatei si a administratiei romane din provincia Dacia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retrocontrol - enciclopedia universala

Retrocontrol:  Tehnica datorita careia un subiect ia cunostinta de modalitatile de functionare ale uneia sau mai multor functii ale corpului sau si invata sa le stapaneasca. Un retrocontrol permite sa se actioneze constient asupra functiilor inconstiente ca: frecventa batailor inimii (marcata prin puls) sau tensiunea arteriala. Tehnica retrocontrolului este utilizata in tratamentul bolilor legate de stres, ca unele forme de hipertensiune arteriala, de exemplu. Stapanirea retrocontrolului se obtine multumita unei aparaturi care inregistreaza si transcrie (pe un ecran, de exemplu) functiile care trebuie controlate si modificate: tensiunea arteriala, pulsul, tonusul muscular, undele cerebrale etc. La folosire, subiectul asociaza senzatiile cu indicatiile primite, ceea ce ii permite, putin cate putin, sa-si cunoasca si sa-si stapaneasca functiile de controlat. La sfarsitul instruirii, subiectul va putea actiona asupra acestor functii fara ajutorul aparaturii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 69 70 71

72

73 74 75 »
«

»