´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 73

Retrocontrol hormonal - enciclopedia universala

Retrocontrol hormonal:  Mecanism natural de reglare a hormonilor chiar prin sistemul hormonal. Retrocontrolul hormonal este procesul prin care hormonii circulanti actioneaza asupra tesuturilor glandelor care ii elaboreaza sau stimuleaza producerea lor. Astfel, hipofiza este capabila sa masoare nivelul sangvin al unui hormon si, in schimb, sa actioneze asupra glandei responsabile de secretia hormonului in cauza pentru a ajusta producerea la nevoile momentului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retrolistezis - enciclopedia universala

Retrolistezis:  Alunecare inapoi a unei vertebre in raport cu vertebra subiacenta. Un retrolistezis, atunci cand comprima maduva spinarii sau o radacina nervoasa, poate antrena o paralizie. Dupa cauza retrolistezisului, tratamentul este medical (kineziterapie, tratament medical al afectiunii cauzale) sau chirurgical (realinierea vertebrelor cu fixare fie prin proteza, fie prin grefa osoasa). Tratamentul unei compresii, mai ales, este chirurgical).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retrotranscriptie - enciclopedia universala

Retrotranscriptie:  Fenomen natural al fabricarii unei molecule de ADN , zisa complementara, prin copierea informatiei continute in molecula de ARN.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Retrovirus - enciclopedia universala

Retrovirus:  Virus cu ARN din familia retroviride. Aceasta familie cuprinde oncovirusurile, lentivirusurile si spumavirusurile. Denumirea de retrovirus vine de la faptul ca aceste virusuri utilizeaza o enzima, numita transcriptaza inversa (sau reverstranscriptaza), pentru a transforma ARN-ul lor in ADN si, astfel, se multiplica in celule. Lentivirusurile sunt cele care provoaca atat la om, cat si la animale, boli cu evolutie lenta ca SIDA (HIV I si HIV 2, adica virusul imunodeficientei umane 1 si 2). Oncovirusurile, numite asa deoarece poarta o oncogena, gena care favorizeaza aparitia unui cancer, sunt responsabile, la om si la animale, de cancere ca leucemia (VLTH 1 si VLTH 2, adica virusurile limfotropice ale celulelor T umane 1 si 2). Spumavirusurite sunt, in general, considerate virusuri nepatogene, dar se evoca rolul lor eventual in anumite patologii, indeosebi in boala lui Basedow,

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 70 71 72

73

74 75 76 »
«

»