´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 8

Radiodiagnostic - enciclopedia universala

Radiodiagnostic:  Diagnostic anatomic si clinic intreprins cu ajutorul tehnicilor de radiologie utilizand radiatiile X.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radioelement - enciclopedia universala

Radioelement:  Element radioactiv. Un radioelement este utilizat uneori singur, dar, de cele mai multe ori, el este legat de o molecula complexa. Detectia lui este posibila multumita radiatiei pe care o emite, indeplinind astfel functia de "marker" al moleculei, care din acest motiv sc numeste "marcata". Radioelementele sunt utilizate in imageria medicala (scintigrafie), in tratamentele cu medicamente radioactive (radioterapie metabolica) si in anumite tehnici de analiza a prelevatelor biologice. Ele mai sunt intrebuintate in dispozitivele de tratament prin iradiere cum ar fi cobaltotcrapia (denumita impropriu bomba cu cobalt).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radiografie dentara - enciclopedia universala

Radiografie dentara:  Imagine a dintilor si maxilarelor, obtinuta prin expunerea la radiatiile X. O radiografie dentara este practicata cu scopul de a cauta anomaliile nedecelabile la examenul clinic: carie in primele stadii, abces, chist sau granulom la extremitatea unei radacini, tumora sau, inca, fractura unei radacini sau a unui maxilar, dinte inclus. O radiografie dentara nu comporta nici un risc (in aceasta privinta parerile sunt impartite), iradierea fiind extrem de mica. Totusi, este preferabil ca femeile gravide sa fie protejate cu un sort cu plumb.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radiografie toracica - enciclopedia universala

Radiografie toracica:  Imagine a organelor mari (inima, plamani) continute in cusca toracica, obtinuta prin expunerea toracelui la radiatii X. Radiografia toracica este unul dintre examenele cel mai frecvent prescrise in radiologie si in imageria medicala. O radiografie toracica permite sa fie recunoscute cele mai multe dintre leziunile pulmonare, cum ar fi cele ale tuberculozei, pneumopatiile infectioase, pneumonia indeosebi, sau edemul pulmonar. Ea usureaza, de asemenea, diagnosticarea infectiilor pleurei (pleurezie, pneumotorax), precum si a afectiunilor care modifica forma inimii si a vaselor (insuficienta cardiaca, anevrism al aortei) sau cele ale mediastinului (adenopatii). Aceasta radiografie se efectueaza fara pregatire, in cadrul consultatiei intr-un cabinet de radiologie, la spital sau in afara acestuia. Daca radiografia toracica nu este suficianta pentru stabilirea diagnosticului, medicul poate prescrie un scaner toracic, care a inlocuit tomografiile. Acesta permite decelarea leziunilor mai mici datorita sensibilitatii sale ridicate la contrastul dintre tesutul pulmonar si aerul pe carc il contin plamanii. Acest examen nu se mai practica in mod sistematic in cadrul medicinei scolare sau al medicinei muncii cu scopul de a limita expunerea la radiatiile X Indicatiile sale sunt, de asemenea, mai limitate in timpul unei spitalizari sau inaintea unei interventii chirurgicale. Acest examen este preferabil sa fie evitat in cursul sarcinii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»