Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 82

Rezistenta la medicamentele anti-infectioase - enciclopedia universala

Rezistenta la medicamentele anti-infectioase:  Capacitate pe care o poseda un agent infectios patogen (bacterie, virus, parazit) de a se opune actiunii unui medicament (antibiotic, antiviral sau antiparazitar). Prin definitie, o susa bacteriana se numeste rezistenta la un antibiotic daca o concentratie minima din acest antibiotic - capabila sa inhibe cresterea bacteriei - este mai mare decat concentratiile obtinute in serul unui bolnav tratat cu doze standard de acest antibiotic. Mecanismele de rezistenta la medicamente sunt variate si pot coexista in acelasi germene suprapunandu-si efectele: secretia unei enzime care inactiveaza medicamentul, absenta sau modificarea tintei asupra careia actioneaza medicamentul, absenta sau modificarea patrunderii medicamentului in agentul infectios.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rezolutie - enciclopedia universala

Rezolutie:  Hotarare luata in urma unei dezbateri colective (adunare populara, congres, conferinta) care stabileste directiile de actiune si obiectivele viitoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rezolutiune - enciclopedia universala

Rezolutiune:  Desfiintarea unui contract bilateral, la cererea uneia dintre parti, ca urmare a faptului ca cealalta parte nu si-a executat culpabil obligatiile ce ii reveneau prin respectivul contract. (este vorba de contractele cu executare uno ictu, adica dintr-o data).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rezorbtie - enciclopedia universala

Rezorbtie:  Sau resorbtie dentara, disparitia treptata, fiziologica sau patologica, a coroanei si/sau a radacinii unui dinte. Resorbtia coroanei unui dinte este realizata de carie, atingerea evolutiva a constituentilor duri ai dintelui (smalt si dentina). Resorbtia radacinii unui dinte este atunci cand afecteaza radacina unui dinte de lapte, resorbtia este un fenomen fiziologic care duce la disparitia acesteia si inlocuirea cu un dinte definitiv. Atunci cand atinge radacina unui dinte definitiv, este un fenomen patologic consecutiv unui soc violent sau unei carii netratate. Diagnosticul se face pe baza radiografiei, care arata lacunele ce dezvaluie zonele in care radacina dintelui se resoarbe. Cand aceste lacune se intind din aproape in aproape, este necesar, in general, ca dintele sa fie scos. La un stadiu mai putin avansat, inca se mai poate opri procesul de resorbtie devitalizand dintele si, apoi introducand in canalele radiculare hidroxid de calciu pe o durata de 6 luni pana la un an; in continuare, dupa scoaterea acestei substante, se obtureaza definitiv dintele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 79 80 81

82

83 84 85 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct