´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 84

Ribozon - enciclopedia universala

Ribozon:  Mica formatiune sferica bogata in ARN, care constituie un element esential al citoplasmei celulei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rickettsia - enciclopedia universala

Rickettsia:  Gen bacterian ce cuprinde bacili foarte mici, Gram negativi, a caror reproducere necesita o celula-gazda in interiorul careia se multiplica, bacterii responsabile de bolile infectioase denumite rickettsioze.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rickettsioza - enciclopedia universala

Rickettsioza:  Boala infectioasa, provocata de o bacterie din genul Rickettsia, bacterie denumita rickettsie. Rickettsiile traiesc ca paraziti ai anumitor insecte si arahnide (paduchi, pureci, capuse, acarieni) si sunt transmise omului prin intermediul salivei (intepatura, muscatura) sau al excretiilor unui animal vector, specific fiecarei specii, in majoritate, rickettsiozele sunt localizate geografic si apar sub forma unor cazuri izolate; unele (indeosebi tifosul exantematic) pot afecta colectivitati mari. Rickettsiozele sunt boli cu evolutie adesea grava, putand antrena decesul in absenta tratamentului. Rickettsiozele se caracterizeaza, in general, prin debutul lor brutal si printr-o febra mare asociata cu dureri de cap si cu o stare de prostratie. Survine rapid o eruptie cutanata caracteristica asociata cu o inrosire a pielii (leziunile sunt maculopapuloase Ipete plane, semanand cu cele de rujeola, care sunt o expresie a vascularitei (inflamatie a vaselor sangvine). Febra dureaza de la cateva zile la cateva saptamani. In absenta tratamentului, o rickettsioza poate evolua spre o septicemie, o insuficienta cardiaca sau renala, sau spre o pneumonie. Aceste afectiuni sunt tratate prin antibioterapie. Prognosticul este foarte bun daca tratamentul este administrat destul de precoce. Prevenirea consta in distrugerea paduchilor si capuselor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rid - enciclopedia universala

Rid:  Crevasa cutanata. Exista doua tipuri de riduri. Ridurile de expresie apar foarte devreme. Ele sunt legate de activitatea muschilor mimici prinsi de piele (muschi cu cel putin o insertie pe piele). Ridurile de imbatranire care apar dupa 50 ani. Un rid este provocat de ruperea fibrelor elastice ale dermului si de o atingere a restului de tesut conjunctiv sub influenta imbatranirii, a slabirii sau a incretirii expresive a pielii. El poate sa se accentueze sub influenta soarelui, a vantului si a tutunului. Exista diferite tratamente pentru riduri. O dermabraziune se efectueaza cu ajutorul unui disc abraziv sau al unui glaspapir foarte fin, care permite atenuarea reliefurilor de o parte si de alta a ridurilor. Un lifting poate face sa dispara ridurile, mai ales cele de pe frunte, prin "intinderea" cutelor formate de structurile cutanate lasate. Un peeling este realizat cu ajutorul unor substante ca zapada carbonica, azotul lichid, rezorcina, acidul triclor-acetic, fenolul sau acidul glicocolic. O ridicare a riduleior (riduri mici) se face fie cu ajutorul incluziilor in profunzime a unor fragmente dermice, scoase de cele mai multe ori din partea superioara si interioara a coapsei (plica inghinala), fie cu ajutorul colagenului injectabil destinat sa ridice ridulelc. Injectiile cu silicon sunt mai rar intrebuintate din cauza riscului de migrare a siliconului, care, sub efectul gravitatii, se acumuleaza frecvent la marginea buzei pe care o ingroasa. Pomezile cu penetrare transcutanata sunt actualmente in curs de experimentare. Numarul si amplitudinea ridurilor cresc cu varsta. Evolutia ridurilor este insotita de subtierea epidermului si de fractionarea fibrelor elastice ale dermului. Doar o excelenta igiena a vietii poate intarzia aparitia ridurilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 81 82 83

84

85 86 87 »
«

»