´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 85

Ridge (de tip atlantic) - enciclopedia universala

Ridge (de tip atlantic):  dorsale oceanice cu vai de rift

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rift - enciclopedia universala

Rift:  fractura tectonica, cu aspect de vale foarte adanca, de 1000- 3000 m, cu lungimi de sute si mii de km, specifica dorsalelor medio- oceanice. Sunt si rifturi continentale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinichi - enciclopedia universala

Rinichi:  Organ care elaboreaza urina. Rinichii, in numar de doi, sunt amplasati in fosele lombare Ia inaltimea primelor vertebre lombare si a ultimelor doua coaste - sub ficat pentru rinichiul drept, langa splina pentru rinichiul stang, in spatele cavitatii peritoneale. Principalele functii ale rinichiului sunt: elaborarea urinei pornind de la sange, ceea ce permite eliminarea deseurilor si mentinerea constanta a mediului interior al corpului (echilibrul acidobazic al sangelui); secretia eritropoietinei, un hormon care permite maturarea globulelor rosii din maduva osoasa; secretia reninei, o enzima care serveste la reglarea presiunii arteriale; transformarea vitaminei D in forma ei activa. Un singur rinichi, cu conditia sa fie sanatos, este suficient pentru a asigura functia renala, ceea ce explica faptul ca subiectii care au suferit o nefrectomie (ablatia unui rinichi) pot duce o viata normala. Rinichii pot constitui sediul malformatiilor (malrotatie renala, duplicitate renala, hidronefroza congenitala, rinichi in potcoava), precum si al numeroaselor afectiuni: boli ale parenchimului renal (glomerulonefrita, periarterita nodoasa), litiaza, infectii (pielonefrita, tuberculoza), tumori benigne (chist, boala polichistica a rinichilor) sau maligne (adenocarcinom, nefroblastom). Oprirea functionarii ambilor rinichi provoaca o insuficienta renala acuta sau cronica ce poate necesita o dializa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinichi artificial - enciclopedia universala

Rinichi artificial:  Aparat care, in locul rinichilor, epureaza sangele de deseurile sale, in caz de insuficienta renala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 82 83 84

85

86 87 88 »
«

»