´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 86

Rinichi in potcoava - enciclopedia universala

Rinichi in potcoava:  Malformatie caracterizata printr-o fuziune a celor doi rinichi. Aceasta anomalie, atunci cand este izolata, nu are consecinte patologice si nu necesita un tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinita - enciclopedia universala

Rinita:  Inflamatie a mucoasei foselor nazale. Exista doua forme de rinita: rinita acuta, denumita in mod obisnuit coriza, si rinita cronica, care cuprinde rinita nealergica si rinita alergica. Rinita acuta este o inflamatie infectioasa a foselor nazale ce survine in epidemii. Este o boala, in general, virala intr-un prim moment, dar se complica adesea cu o infectie bacteriana. Dupa o incubatie de cateva zile, nasul incepe sa curga. Scurgerea este limpede si fluida: in caz de complicatie (suprainfectie), scurgerea devine groasa si galbena. Atunci nasul se infunda; persoana stranuta si simte o senzatie de arsura in fosele nazale. Nu exista un tratament carc sa permita oprirea evolutiei bolii; aceasta se vindeca de cele mai multe ori spontan in cateva zile. Tratamentul nu serveste decat la calmarea simptomelor si ramane adesea local: spalaturi ale foselor nazale cu ser fiziologic, pulverizari de vaso-constrictoare (medicamente care ingusteaza vasele sangvine ale mucoasei) in nas.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinita cronica - enciclopedia universala

Rinita cronica:  Este vorba de o inflamatie recidivanta sau mai mult ori mai putin permanenta a foselor nazale. Originea sa poate fi alergica sau nu. Rinita cronica nealergica nu are o cauza bine definita. Ea este favorizata de diversi factori: fragilizarca mucoasci prin rinite acute cu repetitie, tabagism, expunere la poluare aeriana, abuz de medicamente locale vasoconstrictoare. Printre diferitele varietati, se deosebesc rinitele atrofice, inca frecvente in tarile in curs de dezvoltare si in particular in Africa de Nord: unele sunt consecutive unei alte boli (sifilis, tuberculoza, sindromul lui Gougerot-Sjogren), altele nu, ca ozena (rinita atrofica primitiva) caracterizata prin aparitia unor cruste si perceptia de catre bolnav a unui miros fetid. Tratamentul rinitelor cronice nealergice este dificil. El cuprinde luarea de medicamente locale, alese cu grija in functie de varietatea rinitei - in anumite cazuri, vaso-constrictoarele sunt contraindicate, aplicatii de substante pe mucoasa de catre medicul specialist si cure termale. Rinita cronica alergica se manifesta prin scurgere nazala, printr-o obstructie nazala si ropote de stranuturi care survin in crize. Se deosebesc rinitele sezoniere - intre care o varietate o constituie coriza spasmodica sau febra fanului -, care se produc in fiecare an la aceeasi data si sunt cauzate de polenuri, rinitele peranuale (influenta anotimpului fiind nula sau putin marcata), provocate de acarieni si de praful de casa sau de fanere (peri, pene etc.) ale animalelor domestice. Diagnosticul poate fi confirmat prin dozarile de anticorpi sangvini si prin teste cutanate denumite epidermoteste. Tratamentul consta, daca este posibil, in suprimarea oricarui contact cu alergenul, in luarea de medicamente anti-histaminice pe cale orala si uneori in desensibilizarea la alergenul respectiv.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinocerul - enciclopedia universala

Rinocerul:  se afla, in randul animalelor terestre, pe locul al doilea in lume ca marime (imediat dupa elefant, care este, bineinteles, pe locul 1). Dar, in ciuda celor 3 tone ale sale, este agil si poate alerga la fel de repede ca si un cal. El traieste in grupuri familiale de 3 sau 4 indivizi, care se deplaseaza lent prin savana, pascand iarba. Vederea sa este mediocra, dar mirosul si auzul sunt excelente. Rinocerul din Asia are un corn pe nas, iar cel din Africa are doua. Aceste coarne pot atinge lungimea de 1,5 metri! Ele sunt diferite de coarnele vacii: sunt alcatuite din aceeasi materie ca unghiile noastre. Pentru a si le procura, braconierii aproape ca au exterminat rinocerii. Intr-adevar, coarnele se vand foarte scump: ele servesc la fabricarea a tot soiul de obiecte si de medicamente foarte cautate in Asia si Africa. Pielea rinocerului este foarte groasa si il protejeaza ca un scut. La rinocerii din India, pielea sub forma de placi creeaza impresia ca sunt imbracati intr-o adevarata armura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 83 84 85

86

87 88 89 »
«

»