´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 87

Rinofaringita - enciclopedia universala

Rinofaringita:  Inflamatie a partii superioare a faringelui. Este o boala care afecteaza mai ales copilul mic, de varste intre 6 luni si 4 ani. O rinofaringita este adesea de origine virala si se manifesta printr-o rinoree (scurgere nazala) purulenta, o obstructie nazala si o febra in jur de 38, 5°C Evolutia este in mod obisnuit favorabila intr-o saptamana. Totusi, o rinofaringita poate avea complicatii: otita, laringita, bronsita. Tratamentul este cel al simptomelor si cuprinde ingrijiri locale ca instilatii nazale cu ser fiziologic si un medicament impotriva febrei (paracetamol, aspirina). In caz de recidive prea frecvente, medicul poate propune o adenoidectomie (ablatia chirurgicala a vegetatiilor), deoarece vegetatiile pot constitui un focar de infectie cronica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinofibroscopie - enciclopedia universala

Rinofibroscopie:  Examen al foselor nazale, faringelui si laringelui cu ajutorul unui fibroscop. Rinofibroscopia este indicata in unele afectiuni ale foselor nazale atunci cand nu sunt permise alte metode pentru stabilirea unui diagnostic. Ea este realizata, atat pentru copii, cat si pentru adulti in cadrul unei consultatii ambulatorii. Medicul introduce in nara pacientului asezat in fata lui un fibroscop nazal (un tub scurt dotat cu un sistem optic si fibre de sticla care constituie tubul de iluminare) pe care il face sa inainteze in fosele nazale. Acest examen nu dureaza decat cateva minute. Atunci cand fibroscopul atinge peretele posterior al cavumului (nazo-faringe) pacientul poate resimti o senzatie dureroasa, insotita de greturi care dispar rapid.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinofima - enciclopedia universala

Rinofima:  Afectiune dermatologica a nasului, caracteristica pentru rozacee (acnee care se traduce prin dilatarea micilor vase cutanate si formarea de papulopustule pe fata). O rinofima se traduce printr-o hipertrofiere a nasului, uneori de amploare, neregulata si deformanta. Ea poate, de asemenea, sa antreneze o ingrosare a pielii, asociata cu o dilatare a porilor, care contin sebum (rinofima sebacee), sau poate provoca o coloratie rosie-violacee a pielii, care este parcursa de mici vase sangvine (rinofima vasculara). Este cel al rozaceei (antiseptice locale, anbioterapie locala si/sau generala). O rinofima de amploare poate necesita, de altfel, o interventie de chirurgie estetica (ablatia de tesuturi moi practicata cu bisturiul sau cu laserul cu dioxid de carbon).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinoplastie - enciclopedia universala

Rinoplastie:  Operatie chirurgicala constand in modificarea formei nasului. O rinoplastie se poate face in acelasi timp cu o septo-plastie (operatie a septului nazal) sau cu o genioplastie (remodelarea barbiei). Asocierea unei genioplastii cu o rinoplastie constituie o profiloplastie. Un bilant psihologic (chiar psihiatric) este esential inainte de a proceda la o operatie a nasului in scop estetic. Operatia trebuie sa fie hotarata cu prudenta, deoarece ea modifica aspectul fetei intr-un mod greu de imaginat inainte de operatie, de unde rezulta utilitatea fotografiilor si videosintezelor, care ajuta sa se prevada rezultatele. Durata spitalizarii este de 48 ore. Interventia se face sub anestezie generala, bolnavul fiind intubat. Operatia este realizata prin nari. Chirurgul procedeaza, dupa caz, la suprimarea bosei nazale, la apropierea oaselor, la subtierea varfului nasului. de exemplu. Mucoasa este ajustata la sfarsitul interventiei. La sfarsitul operatiei, sunt plasate mese speciale in interiorul nasului pentru a tampona plaga. Ele raman pe loc timp de 4 zile. In anumite cazuri, sunt utilizate tuburi de silicon pentru a mentine septul nazal in locul sau, pentru a evita ca narile sa se inchida si pentru a facilita respiratia. Un gips sau o atela exterioara se pun apoi pentru o durata de zece zile. Dupa retragerea gipsului sau atelei este vizibil un edem postoperator. Nasul operat ramane sensibil pe o perioada de 21 zile si ia aspectul sau natural dupa 2 luni, dar aspectul sau definitiv nu se stabileste decat dupa un an. Mai putin de 1% din operatiile efectuate dau loc unor complicatii: nas coroiat (proeminarea partii joase a nasului); nas prea scurt provocat de o ablatie prea mare a tesutului osos; deviatie reziduala a nasului; obstructie a nasului, deranjanta pentru respiratie, prin sinechii mucoase (aderente ale septului nazal cu un cornet (lamela osoasa a scheletului foselor nazale) sau printr-o hipertrofie a cornetelor. Defectele sunt reperabile la aproximativ doua luni dupa operatie, dar o noua interventie nu poate avea loc decat dupa un anumit interval de timp (de la 6 luni la un an), adica la incheierea procesului de cicatrizare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 84 85 86

87

88 89 90 »
«

»