´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 88

Rinopoieza - enciclopedia universala

Rinopoieza:  Operatie de chirurgie reparatorie care consta in refacerea in totalitate a nasului. O rinopoieza se practica de cele mai multe ori in urma unui traumatism, a unei arsuri, a unei muscaturi, a unei degeraturi sau a unei mutilari, atunci cand nasul este distrus, amputat partial sau total.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinoree - enciclopedia universala

Rinoree:  Scurgere de lichid provenind din fosele nazale sau din sinusuri. Lichidul poate fi limpede si fluid, dar tot asa de bine poate fi mucos sau purulent, facut din secretii mai groase, galbui sau verzui. Se deosebesc doua tipuri de rinoree: rinoreea anterioara si rinoreea posterioara. Rinoreea anterioara se caracterizeaza printr-o scurgere spre nari, facand necesara suflarea nasului. Rinoreea posterioara se recunoaste printr-o scurgere care merge in spatele foselor nazale. In acest caz, lichidul este fie inghitit, fie expectorat. In cazul in care lichidul este inghitit, prezenta acestuia nu este sesizata intotdeauna, dar medicul poate vedea scurgerea daca examineaza fundul gatlejului. O rinoree este adesea de origine infectioasa. Ea apare in cursul unei rinite (inflamatie a foselor nazale) sau al unei sinuzite (inflamatie a sinusurilor). Alte semne si tratamentul depind de varietatea exacta a afectiunii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinoscopie - enciclopedia universala

Rinoscopie:  Examen al foselor nazale si al faringelui, realizat cu ajutorul instrumentelor. Rinoscopia se practica in cursul unei atingeri a foselor nazale si a sinusurilor (rinita, sinuzita, polipoza nazosinu-siana etc.) dupa doua metode: rinoscopia anterioara si rinoscopia posterioara. Rinoscopia anterioara consta in plasarea succesiva in fiecare nara a unui specul in forma de con scobit, format adesea din doua valve departabile cu ajutorul unui surub, care permite sa se observe partea anterioara a foselor nazale. Rinoscopia posterioara se practica cu ajutorul oglinzii lui Clar (mica oglinda inclinata in sus si montata pe un maner). Medicul impinge usor oglinda pana in fundul gatlejului si priveste imaginea cavumului (partea faringelui situata in spatele foselor nazale sau nazofaringe, cum se mai numeste) si coanele (orificiile posterioare ale foselor nazale). Daca rezultatele obtinute prin aceste doua examene se dovedesc insuficiente, medicul poate sa le completeze cu o rinofibroscopie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rinovirus - enciclopedia universala

Rinovirus:  Virus cu ARN din familia Picorna-viridae, agent al guturaiului, sau corizei, si al unor atingeri respiratorii benigne.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 85 86 87

88

89 90 91 »
«

»