´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 9

Radioimunologie - enciclopedia universala

Radioimunologie:  Tehnica de laborator care utilizeaza compusi radioactivi conjugati cu antigene in scopul dozarii anticorpilor. Dezvoltata initial pentru dozarea hormonilor circulanti, radioimunologia este utilizata pentru a depista anticorpii prezenti in sangele unui bolnav in timpul unei boli ca lupusul eritematos diseminat sau in timpul unei alergii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radiologie - enciclopedia universala

Radiologie:  Ramura a stiintelor medicale care utilizeaza radiatiile X in scopuri de diagnostic sau terapeutice. Radiologia, una dintre tehnicile de imagerie medicala, mai cuprinde ecografia, care utilizeaza ultrasunetele, si imageria prin rezonanta magnetica (IRM.), care utilizeaza fenomenul rezonantei magnetice nucleare (RNN.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radiologie interventionala - enciclopedia universala

Radiologie interventionala:  Tehnica de interventie in scopuri de diagnostic sau terapeutice controlata vizual prin intermediul unei aparaturi de imagerie medicala. Radiologia interventionala permite sub control vizual ecografic sau radiologie - punctiile si biopsiile organelor profunde, drenarea abceselor. Tratamentul anumitor hernii discale din regiunea lombara prin nucleoliza enzimatica (injectarea unei enzime in discul vertebral) sau prin fragmentarea percutanata, tratamentul unor cancere prin perfuzie locala de antimitotice (medicamente anticanceroase), punand la adapost restul organismului fata de efectele nedorite, ori neurochirurgia stereotaxica sunt alte exemple de radiologie interventionala. Radiologia vasculara interventionala comporta mai multe tehnici. Obliterarea unui vas prin intermediul unor particule solide sau al unui cheag sangvin poarta numele de embolizare. Ea este utilizata pentru a provoca oprirea unei sangerari consecutive unei leziuni sau pentru diminuarea abundentei unei hemoragii in cursul unei interventii chirurgicale. Ea mai este folosita pentru a face sa regreseze o leziune vasculara (anevrism). In alte cazuri, imaginea permite sa se controleze introducerea in vase -dupa obliterarea acestora - a unor sonde dotate la extremitatea lor cu echipament care este ales in functie de patologia care urmeaza a fi tratata: balonas detasabil pentru a umple punga formata de un vas fragilizat (anevrism), sau un balonas nedetasabil pentru a dilata local o artera ingustata: filtru in forma de "umbrela" pus in vena cava inferioara pentru a proteja plamanii de riscul unei embolii. Aceste tehnici diferite permit sa se evite costurile - si uneori, limitand calea de abordare, riscurile - legate de o interventie chirurgicala clasica. Ele necesita totusi o spitalizare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radiologie numerica - enciclopedia universala

Radiologie numerica:  Tehnica de imagerie medicala bazata pe utilizarea unei camere video care baleiaza, linie cu linie, ecranul unui amplificator de stralucire (aparat care amplifica lumina imaginii radiografice). Semnalul care provine de la camera video este analizat si transformat intr-o suita de numere formate din 0 si 1 (codaj binar). Imaginea numerizata astfel poate fi inregistrata de ordinator si tratata: este posibil sa i se moduleze contrastul, sa fie marita, sa fie adnotata si, mai general vorbind, sa i se imbunatateasca atat calitatea, cat si prezentarea. Dupa scanerul cu radiatii X, angiografia numerizata a fost prima aplicatie a radiologiei numerice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 6 7 8

9

10 11 12 »
«

»