´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 98

Roseola - enciclopedia universala

Roseola:  Sau rozeola eruptie cutanata de pete roz. Rozeola este un semn observat in cursul diferitelor boli infectioase provocate de bacterii, ca sifilisul si febra tifoida, de virusuri, ca rozeola infantila si SIDA; o alta cauza posibila este o intoxicatie cu un medicament; in acest ultim caz, eruptia se asociaza cu un prurit (mancarimi). Rozeola consta in mici pete plane, rotunde, de cele mai multe ori fiind atat de slab colorate incat sunt abia vizibile. Tratamentul este cel al cauzei. Eruptia dispare spontan fttr-un interval variabil (de la cateva zile la mai multe luni) dupa boala care a provocat-o.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rosetti, Alexandru - enciclopedia universala

Rosetti, Alexandru:  (n. 20 octombrie 1895, Bucuresti - d. 27 februarie 1990, Bucuresti) - filolog. La origini, familia este bizantina, venita in Moldova. A absolvit Literele si Filosofia la Bucuresti. Specializare la Paris. Profesor si rector al Universitatii Bucuresti, Doctor Honoris Causa al universitatilor din Montpellier si Aix-en-Provence. Membru al Academiei Romane (1948) si membru corespondent al Academiilor Iugoslava si Suedeza. A publicat lucrari de specialitate, unele de larga cuprindere: Colindele religioase la romani, 1920; Etude sur le rhotocisme enroumain (Studiu asupra rotacismului in romana) , 1924; Recherches sur la phonetique du roumain du XV-e siecle (Cercetari asupra foneticii limbii romane a veacului al XV-lea) , 1927; Istoria limbii romane, 6 vol., Premiul de Stat, 1938-1966, 1975; Limba descantecelor romanesti, 1975.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rosetti, Constantin A. - enciclopedia universala

Rosetti, Constantin A.:  (n. 2 iunie 1816, Bucuresti - d. 8 aprilie 1885, Bucuresti - om politic, publicist, poet. A urmat Colegiul Sf. Sava unde i-au fost profesori Eftimie Murgu si C. Aristia. A contribuit la infiintarea Societatii secrete Fratia, alaturi de N. Balcescu. A deschis o tipografie impreuna cu E. Winterhalder. In 1844-1845 a urmarit la Paris cursurile lui Jules Michelet si Adam Mieckiewicz si infiinteaza Societatea Studentilor Romani. Unul dintre fruntasii revolutiei de la 1848. Unionist, a conspirat apoi pentru inlaturarea lui Alexandru Ioan Cuza. A scos ziarul Romanul. A fost primar al Capitalei, presedinte al Camerei, de mai multe ori ministru, director al Teatrului National. A scris lirica sentimentala si patriotica: Femeia cea nobila sau Pierderea iluziunii mele, Demisiunea la amor, a tradus din Byron, Lamartine, Hugo, Beranger. A lasat Jurnalul meu (tiparit integral in 1974) , scriere remarcabila despre epoca sa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Rosetti, Dimitrie - enciclopedia universala

Rosetti, Dimitrie:  (n. 17 aprilie 1850, Bucuresti - d. 12 octombrie 1934, Bucuresti) gazetar. A studiat, fara sa termine, la Ecole des Sciences Politiques et Administratives din Paris. Sotia lui Titu Maiorescu, Ana, era sora lui. Era cumnat si cu Iacob Negruzzi. A fost avocat al statului la Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice. Lucrari: a scis reviste satirice: Vicleimul, 1881; Nazat!, 1886; Zeflemele, 1889; undictionar: Dictionarul contimporanilor din Romania, 1898, eseuri: Danturi vechi, danturi noi; IntreCapsa si palat

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 95 96 97

98

99 100 101 »
«

»