´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 10

Salpingografie - enciclopedia universala

Salpingografie:  Examen radiologie al trompelor uterine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salpingoplastie - enciclopedia universala

Salpingoplastie:  Operatie chirurgicala care vizeaza restabilirea permeabilitatii trompelor uterine obstruate. O salpingoplastie este indicata in cazul in care o femeie care doreste sa aiba un copil este afectata de o inflamatie a trompelor, de origine infectioasa, sau de aderente post-chirurgicale care au provocat o astupare a acestora, responsabila de sterilitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Saltea - enciclopedia universala

Saltea:  Piesa de la suprafata patului, utilizata pentru statul la pat. In spitale sunt folosite, in scop preventiv sau terapeutic, mai multe feluri de saltele. Salteaua de apa este confortabila, dar necesita un control permanent al etanseitatii. Salteaua pneumatica cu umflare alternativa, bransata la un motor electric, este compusa din mai multe compartimente cilindrice paralele, care se umfla si se dezumfla alternativ. Suprafata de sprijin se schimba deci dupa acest ritm, greutatea corporala a bolnavului fiind repartizata pe partea corpului care se sprijina pe compartimentele umflate. Salteaua cu aer pulsat este dotata cu o suflerie cu aer caldut, legata la un motor, care permite sa se puna in miscare microbile. Ea este rezervata indeosebi celor cu arsuri mari, ale caror dureri le atenueaza. Toate aceste saltele sunt utilizate pentru bolnavii care zac la pat (hemiplegicii, de exemplu), pentru marii raniti (accidente de circulatie) si pentru marii arsi, deoarece le maseaza zonele de sprijin ale corpului. Ele dau, de asemenea, rezultate excelente in prevenirea si tratamentul escarelor provocate de un zacut prelungit la pat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Saltul rotii - enciclopedia universala

Saltul rotii:  Caracteristica a suspensiei in care o roata (sau mai multe) se misca in sus si in jos atat de violent incat pierde contactul cu solul. Saltul rotii poate fi cauzat de multe probleme printre care se numara si greutatea nesuspendata excesiva, atenuarea insuficienta a socurilor sau control slab al arborelui rasucit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 7 8 9

10

11 12 13 »
«

»