´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 100

Sindromul lui Cushing - enciclopedia universala

Sindromul lui Cushing:  Ansamblu de tulburari legate de o hipersecretie de corticosteroizi (hormoni produsi de catre glandele corticosuprarenale). Cauzele sindromului lui Cushing sunt hipofizare, suprarenaliene sau extraendocrine. Trei sferturi din sindroamele Cushing se pun pe seama unei boli numita boala lui Cushing. Aceasta este provocata de o hipersecretie de corticotrofina de catre hipofiza, cauzata, in general, de un adenom hipofizar. Boala lui Cushing se observa mai ales la femeile de varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Alte cauze ale sindromului lui Cushing sunt mai putin frecvente. Poate fi vorba de un adenom suprarenalian, tumora de cele mai multe ori benigna, afectand o glanda suprarenala. Luarea excesiva de corticosteroizi antreneaza manifestari de hipercorticism (hipersecretie de corticosteroizi) asemanatoare celor ale sindromului lui Cushing. Sindromul lui Cushing este caracterizat printr-o obezitate localizata la fata, la gat si la trunchi, o hipertensiune arteriala, o atrofie musculara cu astenie si o osteoporoza. De asemenea, se observa vergeturi purpurii pe abdomen, pe pulpe si pe piept, precum si o dezvoltare excesiva a sistemului pilos pe fata. Aproximativ 20% dintre bolnavi sufera de un diabet zaharat. Diagnosticul trebuie sa fie confirmat prin dozari hormonale (corticotrofina si cortizol), sangvine si urinare, atat statice (spontane), cat si dinamice (prin administrarea de substante medicamentoase sau hormonale care franeaza sau stimuleaza secretia cortico-suprarenaliana). Examenele radiologice hipofizare si suprarenaliene urmaresc prezenta adenoamelor. Evolutia spontana se face in sensul agravarii progresive. Acesta depinde de cauza sindromului si poate fi fie medical, fie chirurgical. Suprarenalectomia totala (ablatia celor doua glande suprarenale) poate si ea sa fie avuta in vedere; ea trebuie sa fie urmata de un tratament hormonal substitutiv care va trebui sa fie urmat toata viata. Prognosticul acestei boli, diagnosticata si tratata la timp, este favorabil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Demons-Meigs - enciclopedia universala

Sindromul lui Demons-Meigs:  Sindrom caracterizat prin asocierea unei tumori ovariene benigne (adesea un fibrom) si unei efuziuni de lichid in cavitatea peritoneala (ascita) si in pleura (hidrotorax). Ascita se traduce printr-o umflare a abdomenului, iar efuziunea pleurala printr-o jena respiratorie. Tratamentul consta in ablatia chirurgicala a tumorii, care antreneaza vindecarea imediata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Dressler - enciclopedia universala

Sindromul lui Dressler:  Pericardita (inflamatie a pericardului, membrana care inconjoara inima) survenind la una sau mai multe saptamani dupa un infarct al miocardului. Evolutia, favorabila in mod spontan, poate fi grabita prin administrarea de antiinflamatoare, in particular aspirina. Totusi, in saptamanile care urmeaza incetarii tratamentului, este posibil sa apara o recidiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Ehlers-Danlos - enciclopedia universala

Sindromul lui Ehlers-Danlos:  Afectiune ereditara caracterizata prin modificari ale tesutului colagen al pielii si vaselor sangvine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 97 98 99

100

101 102 103 »
«

»