´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 101

Sindromul lui Eisenmenger - enciclopedia universala

Sindromul lui Eisenmenger:  Cardiopatie cu cianoza (zisa "boala albastra"), care asociaza o malformatie congenitala (comunicarea intre cavitatile cardiace drepte si stangi sau intre aorta si artera pulmonara) si o boala a arteriolelor pulmonare legata cel mai frecvent de aceasta malformatie. Aceasta boala, rar detectata la copil din cauza evolutiei sale progresive, nu este exceptionala la adult. Simptomul lui Eisenmenger provoaca o mare crestere a presiunilor arteriale pulmonare. Aceasta antreneaza trecerea sangelui in cavitatile cardiace drepte si in artera pulmonara, in cavitatile cardiace stangi sau in aorta pe calea comunicatiei anormale, fie ca e vorba de o comunicatie intre cele doua auricule sau de o comunicatie intre cele doua ventricule, de persistenta canalului arterial sau de existenta unei ferestre intre aorta si artera pulmonara. Aceasta circulatie anormala a sangelui creeaza o cianoza a unghiilor si buzelor. In caz de proasta tolerare apar semnele unei insuficiente cardiace. Totusi, aceasta boala este compatibila cu o viata indelungata. Ecocardiografia pune in evidenta prezenta unei comunicatii anormale intre diferitele structuri anatomice. Cand aceasta afectiune este prost tolerata, tratamentul sau este chirurgical si consta din grefa cord-pulmon sau din grefa pulmonara doar. In acest ultim caz, asociata unei corectari a comunicatiei existente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui fanconi - enciclopedia universala

Sindromul lui fanconi:  Afectiune renala caracterizata prin tulburari ale functiilor tubulare antrenand o pierdere prea mare de substante ale organismului (acizi aminati, glucoza, fosfati, bicarbonati, calciu, potasiu etc.) in urina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Gardner - enciclopedia universala

Sindromul lui Gardner:  Boala ereditara caracterizata prin tumori multiple. Sindromul lui Gardner survine la copil sau la adolescent si se traduce prin multiple tumori benigne cutanate (fibroame, lipoame, chisturi), prin malformatii ale oaselor si dintilor si, mai ales, printr-o polipoza rectocolita (polipi ai intestinului gros si ai rectului). Tratamentul consta in ablatia chirurgicala a leziunilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Gelineau - enciclopedia universala

Sindromul lui Gelineau:  Tulburare caractcrizata prin accese repetate de nevoie subita de somn (narcolepsie), in cursul carora tonusul muscular descreste (catalepsie). Este o afectiune rara, cu cauze necunoscute, carc atinge de cele mai multe ori barbatul tanar. Adesea, catalepsia provoaca o cadere a bolnavului . Tratamentul consta in administrarea de amfetamine, imipramina sau modafinil (o noua substanta mai eficace si mai bine tolerata).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 98 99 100

101

102 103 104 »
«

»