´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 103

Sindromul lui Guillain-Barec - enciclopedia universala

Sindromul lui Guillain-Barec:  Inflamatie acuta si demielinizare (distrugere a tecii de mielina care inconjoara fibrele nervoase) a nervilor periferici, responsabile de paralizii. Sindromul lui Guillain-Barec este cea mai frecventa dintre poliradiculonevrite, afectiuni care au ca trasatura comuna o inflamatie a radacinilor nervilor in punctul lor de emergenta din maduva spinarii. Mecanismul acestui sindrom este autoimun, organismul fabricand anticorpi impotriva propriilor lui constituenti. Boala cuprinde trei faze. Prima, care dureaza mai putin de patru saptamani, este caracterizata prin aparitia unei paralizii a membrelor inferioare. Aceasta se intinde apoi simetric la membrele superioare (tetraplegie) si la nervii cranieni, provocand o paralizie faciala, tulburari oculomotorii si tulburari ale deglutitiei. Aceste semne se asociaza frecvent cu manifestari senzitive: furnicaturi, dureri musculare, ale spatelui, in lungul nervilor. In cursul acestei faze poate aparea o paralizie a muschilor respiratori necesitand un tratament de reanimare. A doua faza este caracterizata prin persistenta, in platou, a semnelor precedente, uneori timp de mai multe luni. Ceea de a treia faza, care dureaza de la cateva saptamani la mai multe luni, este cea de recuperare, semnele disparand treptat. Tratamentul consta mai intai in asigurarea respiratiei (ventilatie asistata la nevoie). Unele tratamente vizeaza micsorarea extinderii si a duratei paraliziilor, mai ales in cazurile cele mai grave, recurgand la diferite mijloace: schimbari plasmatice (scoaterea anticorpilor anormali din plasma bolnavului), injectarea unor doze masive de imunoglobuline pe cale intravenoasa. In majoritatea cazurilor, nu raman sechele si resutele sunt rare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Jcutz-Touraine Jeghers - enciclopedia universala

Sindromul lui Jcutz-Touraine Jeghers:  Botli ereditara care asociaza o polipoza digestiva (prezenta iftor multiplii polipi pe tubul digestiv) si o lentiginoza a . fielii si mucoaselor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Kaposi-Juliusberg - enciclopedia universala

Sindromul lui Kaposi-Juliusberg:  Boala cauzata de contaminarea cu virus herpetic a unui sugar atins de o eczema intinsa. Sindromul lui Kaposi-Juliusberg se caracterizeaza prin pustule adesea hemoragice care se intind rapid de pe fata pe intregul corp. Starea generala a copilului este alterata, febra este ridicata. Tratamentul este urgent si necesita spitalizarea copilului: medicatie antivirala (aci-clovir). Vindecarea este rapida. Prevenirea consta, in principal, in impiedicarea oricarei persoane afectate de un heipes bucal (buton de febra) sa aiba vreun contact cu un sugar suferind de eczema.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Kawasaki - enciclopedia universala

Sindromul lui Kawasaki:  Boala inflamatorie febrila legata de o disfunctie imunitara. In 80% dintre cazuri, sindromul lui Kawasaki afecteaza copiii mai mici de 5 ani. Cauzele precise ale bolii sunt inca necunoscute. Boala se manifesta printr-o febra ridicata care dureaza imai mult de cinci zile, o conjunctivita, o inflamatie a buzelor, a gurii si a faringelui, o inrosire sau un edem al degetelor , de la maini si de la picioare. In a cincea zi de boala apar diferite eruptii. In timpul primei faze, trebuie administrata aspirina timp idecel putin doua saptamani. In timpul convalescentei, care incepe in medie dupa 10-15 zile de la debutul bolii, este !tontinuat tratamentul cu aspirina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 100 101 102

103

104 105 106 »
«

»