´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 104

Sindromul lui Klinefelter - enciclopedia universala

Sindromul lui Klinefelter:  Boala ereditara caracterizata printr-o anomalie a dezvoltarii tubulilor seminiferi ai testiculelor. Sindromul lui Klinefelter este o afectiune destul de frecventa la barbati, legata de o aberatie cromozomiala constand in prezenta unuia sau mai multor cromozomi X supranumerari. Cariotipul cel mai des intalnit cuprinde 44 cromozomi nesexuali si 3 cromozomi sexuali, XXY. Subiectul are o infatisare normala, de inaltime mai curand mare. Primele caractere apar la pubertate: testicule de dimensiuni mici, dezvoltare exagerata a sanilor. In plus, atunci cand secretia de testosteron este insuficienta, musculatura si pilozitatea pot fi mai putin dezvoltate. Pe plan intelectual, este de mentionat dificultatea la invatatura. vizeaza corectarea deficitului de testosteron prin injectare de testosteron retard. In caz de aspect deosebit de deranjant, poate fi propusa o reducere chirurgicala a sanilor. In schimb, sterilitatea individului este o problema definitiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Koenig - enciclopedia universala

Sindromul lui Koenig:  Sindrom caracterizat printr-o durere abdominala localizata si consecutiv unei afectiuni a intestinului subtire. Sindromul lui Koenig traduce distensia intestinului subtire, care rezista unui obstacol care il ingusteaza. Acest obstacol poate fi de origine inflamatorie (boala lui Crohn), infectioasa (tuberculoza), tumorala (limfom) sau ischemica (ingustare consecutiva unei radioterapii). Sindromul lui Koenig se manifesta printr-o durere fixa, brutala, in jurul ombilicului, care dureaza de la cateva secunde la cateva minute si cedeaza in acelasi timp cu perceperea de catre pacient a unei chioraieli abdominale. Tratamentul depinde de cauza: administrarea de medicamente antituberculoase sau antiinflamatoare, chimio-terapia anticanceroasa sau ablatia chirurgicala a partii ingustate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Korsakov - enciclopedia universala

Sindromul lui Korsakov:  Totalitate a tulburarilor fizice caracterizata prin pierderea memoriei de fixare, prin dezorientare temporala, prin false recunoasteri si printr-o fabulatie. Sindromul lui Korsakov este urmarea unei atingeri bilaterale a unei regiuni a creierului (circuitul hipocampo-mamilo-talamic), consecutiv, in general, unei carente in vitamina Bl (tiamina) cauzata de un alcoolism cronic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Landry - enciclopedia universala

Sindromul lui Landry:  Inflamatie acuta a tecii de mielina care inconjoara fibrele nervoase si distrugere a acestei teci, ambele fiind raspunzatoare de paralizii deosebit de rapide. Sindromul lui Landry constituie forma agravata si rapida a sindromului lui Guillain-Barre.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 101 102 103

104

105 106 107 »
«

»