´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 105

Sindromul lui Laurence-Moon-Bardet-Biedl - enciclopedia universala

Sindromul lui Laurence-Moon-Bardet-Biedl:  Sindrom ereditar caracterizat prin asocierea unei retinite pigmentare (inflamatie a retinei), a unei obezitati, a unor anomalii ale degetelor de la maini si picioare, a unei intarzieri mintale si a unei insuficiente ovariene sau testiculare, carora li se asociaza uneori anomalii renale si o micsorare a fortei musculare a membrelor inferioare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Little - enciclopedia universala

Sindromul lui Little:  Infirmitate motorie cerebrala aparand din primele luni ale vietii, de cele mai multe ori la copiii prematuri sau victime ale unei nasteri dificile care a antrenat o insuficienta a oxigenarii creierului. Copilul atins de sindromul lui Little are, in general, o dezvoltare intelectuala normala. Dar el prezinta o redoare extrem de marcata a membrelor inferioare si, uneori, a membrelor superioare. Tratamentul consta in urmarirea copilului de catre o echipa pluridisciplinara cuprinzand medic, ortopedist, kineziterapeut si specialist in reeducarea motorie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Lyell - enciclopedia universala

Sindromul lui Lyell:  Afectiune dermatologica grava . caracterizata printr-o dezlipire a intregului epiderm. Sindromul lui Lyell survine la adult, cu ocazia luarii ^illiumitor medicamente (antiinflamatoare, antibiotice, antiepileptice), sau la copil ca urmare a unei infectii cu stafilococ. Acest sindrom se traduce prin aparitia brusca a unei roseli cutanate generalizate, pe care apar "basicute" umplute cu lichid, care se rup foarte repede, lasand dezvelite tesuturile subiacente si dand bolnavului un aspect caracteristic de oparit. Se mai observa o febra, dureri articulare, o deshidratare, o oboseala intensa. Acesta este realizat de urgenta, in mod intensiv, intr-un serviciu specializat de reanimare. In afara antibioticelor pentru prevenirea riscului de suprainfectie, tratamentul mai consta in stavilirea simptomelor: ingrijiri cutanate repetate (curatire, antisepsie), alimentatie artificiala, rehidratare cu perfuzie intravenoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Mallory-Weiss - enciclopedia universala

Sindromul lui Mallory-Weiss:  Ruptura superficiala si longitudinala a mucoasei situate la jonctiunea esofagului cu stomacul. Sindromul lui Mallory-Weiss survine, in general, dupa importante eforturi de a voma si se manifesta printr-o hemoragie digestiva inalta (vome cu sange rosu). Tratamentul este aproape intotdeauna medicamentos (antiemetice, antisecretorii) si poate face apel la transfuzii in caz de hemoragie masiva. O interventie chirurgicala poate fi practicata in caz de hemoragie nestapanita prin tratamentul medical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 102 103 104

105

106 107 108 »
«

»