´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 107

Sindromul lui Rett - enciclopedia universala

Sindromul lui Rett:  Ansamblu de tulburari neurologice autistice care afecteaza exclusiv copilul de sex feminin. Sindromul lui Rett este probabil de origine genetica. El este caracterizat prin aparitia, uneori brutala, spre varsta de 8 pana la 18 luni, a unui sindrom autistic (atitudine de repliere in sine) insotit rapid de stereotipii manuale constante (repetarea acelorasi gesturi, indeosebi cel de a-si freca mainile); in continuare survine regresia achizitiilor psihomotorii. Spre varsta de trei sau patru ani apar semnele epilepsiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Reye - enciclopedia universala

Sindromul lui Reye:  Boala caracterizata printr-o atingere cerebrala neinflamatorie si o atingere hepatica ce survine in continuarea unui episod viral acut. Sindromul lui Reye afecteaza indeosebi copiii, de cele mai multe ori spre varsta de 3 ani. Cauzele acestui sindspm sunt inca necunoscute. Totusi, maj multe studii realizate in Statele Unite au pus in evidenta o legatura intre luarea de aspirina si aparitia acestui sindrom la copiii care au avut o boala virala (gripa, infectie respiratorie, varicela). La inceput, semnele (febra, deprimare) pot fi confundate cu cele ale bolii virale initiale. Dupa cateva zile de latenta, apar brusc varsaturi frecvente si abundente dupa care vin tulburari de comportament (somnolenta, apatie, iritabilitate), tulburari ale tonusului sau ale constientei, putand merge pana la coma. Sunt frecvente convulsiile. Tratamentul bolii in formele ei grave necesita o spitalizare intr-un serviciu de reanimare. Prevenirea consta, indeosebi in SUA si Marea Britanie, prin punerea in garda la prescrierea aspirinei ca medicament antipiretic la copii sau chiar prin suprimarea acestei prescriptii. In alte tari, ca Franta, in care sindromul lui Reye este foarte rar, administrarea acestui medicament este mentinuta cu exceptia, ca o masura de prudenta, tratamentului copiilor care au avut de curand varicela.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Richter - enciclopedia universala

Sindromul lui Richter:  Afectiune caracterizata prin aparitia unui limfom ne-hodgkinian (tumora maligna a ganglionilor limfatici) de tip "cu celule mari imunoblastice" in cursul unei leucemii limfoide cronice sau al unei boli a lui Waldenstrom. Sindromul lui Richter este o complicatie rara a leucemiei limfoide cronice si a bolii lui Waldenstrom. Aceste doua boli rezulta, si una si alta, dintr-o proliferare lenta a celulelor-suse din care provin limfocitele, globulele albe specializate in anumite mecanisme ale apararii imunitare. Sindromul lui Richter se manifesta adesea prin aparitia unei febre mari, cresterea dimensiunilor ganglionilor limfatici si prin cresterea nivelului unei enzime sangvine, lacticodehidrogenaza, care este atunci secretata in exces. Proliferarea celulara fiind mai rapida in sindromul lui Richter decat cea din cadrul celor doua boli in cursul carora survine acest sindrom, tratamentul este si el mai intensiv. Este vorba de o poli-chimioterapie, adica de o asociere a mai multor medicamente inhibitoare ale multiplicarii celulare (anticanceroase).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Schonlein-Henoch - enciclopedia universala

Sindromul lui Schonlein-Henoch:  Afectiune caracterizata printr-o atingere, de cele mai multe ori benigna, a vaselor mici (vascularita) si prin manifestari cutanate, digestive si articulare. Acest sindrom, denumit fie boala, fie sindromul lui Schonlein, afecteaza mai ales copiii, cu cea mai mare frecventa intre 4 si 7 ani, si adultii tineri. Originea sa este probabil imunoalergica. Boala se manifesta printr-o purpura, eruptie de pete purpurii (petesii, echimoze) usor in relief, amplasate de preferinta pe membrele inferioare. Membrele superioare si fata sunt foarte rar atinse. Eruptia poate fi insotita de dureri articulare si de tulburari digestive (varsaturi, de exemplu), iar evolutia se face in pusee. Gravitatea bolii tine de riscul de complicatii digestive, de prim ordin fiind o invaginare intestinala acuta (replierea unei portiuni de intestin), ori de complicatii renale. Formele benigne nu necesita un tratament particular. Majoritatea copiilor si a adultilor tineri se vindeca in cateva saptamani sau in cateva luni. Totusi, pot surveni recidive in lunile, chiar si in anii care urmeaza primei manifestari a bolii. In caz de atingere renala severa, confirmata printr-o biopsie a rinichiului, se poate recurge la corticosteroizi sau la imunosupresoare. Insuficienta renala necesita un tratament prin dializa, in anumite cazuri o grefa de rinichi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 104 105 106

107

108 109 110 »
«

»