´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 108

Sindromul lui Schwartz-Bartter - enciclopedia universala

Sindromul lui Schwartz-Bartter:  Ansamblu de tulburari caracterizat printr-o crestere a secretiei post-hipofizare de hormon antidiuretic, destinata sa retina apa in organism. Simptomul esential este o micsorare a concentratiei plasmatice a sodiului (hiponatremie), care poate sa nu se manifeste prin nici un semn sau, din contra, se poate traduce prin tulburari neurologice (obnubilatie, confuzie mintala, crize convulsive, coma) sau digestive (greturi, varsaturi). Tratamentul consta, in principal, in limitarea consumului de bauturi, respectand totusi aporturile de saruri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui SEZARY - enciclopedia universala

Sindromul lui SEZARY:  Proliferare maligna difuza care invadeaza epidermul (stratul superficial al pielii). Sindromul lui Sezary este o varietate de limfom malign nehodgkinian, tumora formata din acelasi tesut cu ganglionii limfatici, dar care prolifereaza anarhic. El este provocat de celulele anormale care provin din limfocitele T, globule albe care joaca un rol fundamental in apararea imunitara a organismului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Sharp - enciclopedia universala

Sindromul lui Sharp:  Asociere, la un acelasi pacient, a semnelor a cel putin doua conectivite (boli cronice de origine autoimuna caracterizate printr-o atingere a colagenului). Sindromul lui Sharp afecteaza mai ales femeile, spre varsta de 35 ani. Acestea variaza de la un bolnav la altul, dar de cele mai multe ori sunt cele ale unui lupus eritematos diseminat si ale sclerodermiei sistemice, mai rar cele ale dermatomiozitei si ale poliartritei reumatoide. Atingerile afecteaza diferite parti ale organismului. Tratamentul formelor benigne se bazeaza pe antiinflamatoare nesteroidiene sau pe antipaludice de sinteza, ori pe asocierea acestora; tratamentul formelor severe necesita administrarea de corticosteroizi si uneori de imunosupresoare, ori inca si efectuarea unor schimburi plasmatice (plasmafereze).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Sheehan - enciclopedia universala

Sindromul lui Sheehan:  Insuficienta hormonala antehipofizara (a lobului anterior al hipofizei) consecutiva unui soc obstetrical (insuficienta circulatorie acuta survenind la femeia care naste) provocat de o hemoragie in timpul delivrentei. Primul simptom, in afara unei mari oboseli si a unei anemii, este o absenta a aparitiei secretiei lactate. In continuare, nu se produce revenirea fluxului menstrual si se constata instalarea treptata a semnelor de hipotiroidie (slabiciune musculara, crampe, ritm cardiac lent, piele uscata si depilata, caderea parului) si un deficit in gluco-corticosteroizi (oboseala, hipotensiune arteriala, hipoglicemie). Un tratament substitutiv pe baza de hidrocortizon, de tiroxina, de estrogeni si de progesteron permite corectarea tulburarilor. Tratamentul este prescris pe toata viata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 105 106 107

108

109 110 111 »
«

»