´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 109

Sindromul lui Striimpell-Lorrain - enciclopedia universala

Sindromul lui Striimpell-Lorrain:  Afectiune neurologica creditara caracterizata printr-o paraplegie (paralizie a membrelor inferioare) spasmodica. Sindromul lui Striimpell-Lorrain este o afectiune rara. Acest sindrom este caracterizat printr-o leziune a fasciculelor piramidale (nervi ai motricitatii voluntare) care provoaca o paralizie. Formele precoce ale bolii se manifesta inca de la varsta de 2-3 ani; formele tardive se dezvaluie uneori doar dupa 35 ani. Afectiunea se manifesta printr-un mers teapan si prin dificultati de deplasare care se accentueaza treptat. Bolnaul nu este in stare sa-si desprinda piciorul de sol; el inainteaza basculand bazinul si facand membrele inferioare sa se miste in semicerc. Deficitul fortei musculare este moderat in majoritatea cazurilor. Cambrura picioarelor este adesea exagerata (picior scobit). Actualmente nu exista un tratament care sa dea posibilitatea vindecarii sindromului lui Striimpell-Lorrain. Totusi, reeducarea permite evitarea refractiilor tendinoase, iar utilizarea incaltamintei ortopedice este uneori utila; adesea sunt prescrise medicamentele care vizeaza diminuarea redorii musculare. Majoritatea bolnavilor ajung sa mearga inca 30 ani sau chiar mai mult dupa debutul tulburarilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Tietze - enciclopedia universala

Sindromul lui Tietze:  Durere a partii de sus a toracelui in apropierea sternului, la inaltimea celei de a 2-a sau a 3-a coaste. Sindromul lui Tietze poate fi legat de un traumatism ("falsa miscare" de scuturare a unui covor sau de prindere din urma a unei portiere), de o uzura sau de o inflamatie a cartilagiului (policondrita atrofianta, de exemplu); totusi, cauza sa ramane de cele mai multe ori necunoscuta. Zona dureroasa corespunde cartilagiului costal, articulatie dintre acesta si stern sau jonctiunii intre partea osoasa si partea cartilaginoasa a coastei. Durerile provocate de un sindrom al lui Tietze nu trebuie sa fie confundate cu cele ale unei angine pectorale; reproductibilitatea la presiunea exercitata asupra jonctiunii retrocostale permite confirmarea diagnosticului. Durerea dispare, in general, spontan; daca nu, se recurge la o infiltratie cu cortizon. Sunt posibile recidivele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Turner - enciclopedia universala

Sindromul lui Turner:  Insuficienta ovariana cauzata de o anomalie cromozomica, antreneaza malformatii corporale usoare, o inaltime mica, o absenta a pubertatii si o sterilitate. La femeia normala, cariotipul (cartografia cromozomilor) cuprinde doi cromozomi X. La femeile atinse de sindromul lui Turner nu exista decat un singur cromozom X din cauza pierderii de materiale genetic in cursul primelor diviziuni celulare care urmeaza fecundatiei. Aceasta absenta a unuia dintre cei doi cromozomi sexuali antreneaza o anomalie a formarii ovarelor in timpul vietii intrauterine. Acestea sunt foarte variabile de la un subiect la altul. Toracele e bombat, mameloanele departate, gatul uneori palmat (o banda de piele leaga baza gatului de umar), nevi frecventi. Se mai poate intalni un cubitus valgus (deviere a antebratului in afara, in cursul extensiei sale complete). Diagnosticul nu este pus intotdeauna inainte de pubertate din cauza absentei simptomelor foarte caracteristice sau deranjante. La varsta pubertatii, dozarile hormonale evidentiaza un nivel de gonadotrofine (hormon foliculostimulant FSH) si hormon luteinizant LH ridicat si un nivel de estrogeni deosebit de jos. Ovarele sunt de obicei atrofice, examinarea facandu-se prin celioscopie. Diagnosticul este confirmat de catre cariotip. In ultimii ani, un tratament cu injectii de somathormon de sinteza e. ste propus spre aplicare fetitelor cu sindromul lui Turner, urmarind sa duca la cresterea inaltimii lor definitive. Atunci cand inaltimea pare sa ramana mica, ori in paralel cu acest tratament, luarea de estrogeni si de progestative permite aparitia unui ciclu menstrual artificial, modifica putin cate putin silueta (repartitia grasimilor) si face sa apara caracterele sexuale feminine. In schimb, sterilitatea este definitiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Verner-Morrison - enciclopedia universala

Sindromul lui Verner-Morrison:  Afectiune caracterizata printr-o diaree lichidiana importanta, care poate depasi 5 litri pe zi. Sindromul lui Verner-Morrison, o afectiune rara, se observa in prezenta unei tumori endocrine pancreatice. Tratamentul consta in indepartarea chirurgicala a tumorii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 106 107 108

109

110 111 112 »
«

»