´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 110

Sindromul lui Volkmann - enciclopedia universala

Sindromul lui Volkmann:  Afectiune caracterizata printr-o compresie excesiva a unui muschi al membrului superior in loja sa aponevrotica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Wiedemann-Beckwith - enciclopedia universala

Sindromul lui Wiedemann-Beckwith:  Boala congenitala caracterizata printr-o crestere in volum a limbii, o hernie ombilicala, o hipertrofie a viscerelor, un gigantism si o hipoglicemie prin exces de secretie de insulina. Boala lui Wiedemann-Beckwith este cauzata de o tulburare a dezvoltarii fetale. 1 se asociaza frecvent un angiom plan frontal, uneori o microcelalie (craniu de volum foarte mic fata de dimensiunile normale) si aparitia unei tumori maligne (a rinichiului, a glandelor suprarenale, a gonadelor sau a ficatului). Acest sindrom poate fi depistat, inca dinainte de nastere, prin ecografic. Dupa nastere, diagnosticul este confirmat prin examen clinic si prin dozarea glicemiei. Singurul tratament posibil consta in corectarea hipoglicemiei si in supravegherea cu regularitate, prin ecografii abdominale indeosebi, a unei eventuale dezvoltari tumorale. Unele tumori pot face obiectul unei ablatii chirurgicale. Tratamentul precoce al hipoglicemiei a permis reducerea considerabila a sechelelor neurologice (convulsii, paralizii) ale acestui sindrom. Doar microcefalia asociata poate perturba dezvoltarea neurologica a copilului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Wiskott-Aldrich - enciclopedia universala

Sindromul lui Wiskott-Aldrich:  Afectiune ereditara caracterizata printr-un nivel anormal de scazut al plachetelor sangvine. Sindromul lui Wiskott-Aldrich afecteaza mai ales baietii si pare sa fie legat de tulburari imunitare complexe. Sindromul lui Wiskott-Aldrich se traduce printr-o purpura cutanata (aparitia de pete rosii pe piele), prin sangerari ale nasului si prin hemoragii digestive si urinare, apoi printr-o eczema atopica (eruptie de placi veziculocrustoasc care sunt intens pruriginoase), amplasate mai ales pe fata si pe pliurile de flexie, si prin infectii cu repetitie: otite, sinuzite, furuncule, infectii oculare, meningita, septicemie. Tratamentul vizeaza inainte de toate ingrijirea simptomelor bolii (transfuzie de plachete, tratament al eczemei, administrarea de antibiotice in caz de infectie). O depistare antenatala a sindromului lui Wiskott-Aldrich este posibila inca din primul trimestru de sarcina. In plus, inaintea oricarei sarcini ulterioare, parintii pot solicita un sfat genetic in cadrul unei consultatii de specialitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Wolff-Parkinson-White - enciclopedia universala

Sindromul lui Wolff-Parkinson-White:  Anomalie congenitala a activarii electrice cardiace. Sindromul lui Wolff-Parkinson-White este o tulburare a conductiei legata de prezenta unei cai anormale (sau a unei cai accesorii) de conductie, fasciculul lui Kent, banda subtire de tesut miocardic care face sa comunice direct auriculele cu ventriculele, scurtcircuitand astfel calea normala - constituita de nodul auriculoventricular urmat de trunchiul fasciculului lui His si de ramurile sale. Astfel fasciculul lui His poate fi responsabil de o transmisie anormal de rapida a influxurilor auriculare spre ventricule. Sindromul lui Wolf-Parkinson-White este cel mai frecvent dintre sindroamele de preexcitare (afectiuni caracterizatc printr-o activare anormal de precoce a anumitor structuri cardiace). El poate sa nu fie insotit de nici un simptom si poate fi descoperit in mod intamplator cu ocazia unei electrocardiografii de rutina. Totusi, el mai poate sa se afle la originea unor simptome (palpitatii, gafaiala, stari de rau, pierderi ale constientei), in special in caz de aparitie a unei tahicardii auriculare care, atunci cand fiecare influx auricular este transmis ventriculelor prin fasciculul lui Kent, este insotit de un raspuns ventricular excesiv de rapid. In anumite cazuri, rare, aceasta transmisie anormal de rapida poate degenera chiar in fibrilatie ventriculara, mortala in absenta tratamentului. Sindromul lui Wolff-Parkinson-White mai poate sa se afle la originea acceselor de tahicardie paroxistica benigne, asemanatoare celor observate in cursul bolii lui Bouveret. Diagnosticul se pune pe baza electrocardiografiei. Un sindrom al lui Wolf-Parkinson-White fara simptome nu justifica nici un tratament. Crizele de tahicardie putin frecvente si putin grave sunt tratate cu medicamente antiaritmice. In caz de crize frecvente sau grave (sincope), poate fi realizat in centre specializate un tratament al cauzei anomaliei: reperarea si distrugerea fasciculului lui Kant cu ajutorul unui curent electric (curent de radiofrecventa).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 107 108 109

110

111 112 113 »
«

»