´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 111

Sindromul lui Zollinger-Ellison - enciclopedia universala

Sindromul lui Zollinger-Ellison:  Afectiune caracterizata prin prezenta unor ulcere multiple si recidi-vante in stomac si mai ales in duoden, asociata cu o inflamatie locala (bulbita, duodenita), cu o diaree si cu o steatoree (prezenta a grasimilor in fecale). Aceste tulburari, rare, sunt provocate de o aciditate gastrica excesiva cauzata de o hipersecretie a unui hormon digestiv, gastrina, de catre una sau mai multe tumori benigne sau maligne cu evolutie foarte lenta, denumite gastrinoame. Acestea sunt amplasate de cele mai multe ori in pancreas sau imprejurimi, mai rar in peretele stomacului sau al duodenului. Sindromul lui Zollinger-Ellison este fie dobandit si izolat, fie ereditar si asociat cu atingerea altor glande endocrine, paratiroidele sau hipofiza, de exemplu: atunci el face parte dintr-o neoplazie endocrina multipla (boala ereditara caracterizata printr-o hiperfunctie a mai multor glande endocrine). Sindromul lui Zollinger-Ellison antreneaza uneori, dupa mai multi ani, aparitia de metastaze in ficat. Boala, suspectata prin examenul endosco-pic (fibroscopie eso-gastro-duodenala), este confirmata prin dozarile care evidentiaza un exces de gastrina. Tumora poate fi localizata printr-un scaner abdominal, o ecografie sau o angiografie (radiografie a vaselor). Doze mari de medicamente care franeaza secretia acida a celulelor gastrice (omeprazol, lauzoprazol) permit vindecarea ulcerelor, impotriva tumorii, poate fi avuta in vedere ablatia chirurgicala, asociata cu o chimioterapie in caz de metastaze. Dupa tratament, dozarile hormonale regulate de gastrina permit depistarea precoce a eventualelor recidive. Din cauza evolutiei lente a tumorii si datorita tratamentului pus in aplicare, prognosticul sindromului lui Zollinger-Ellison este de cele mai multe ori favorabil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul mana-picior-gura - enciclopedia universala

Sindromul mana-picior-gura:  Infectie contagioasa benigna cauzata de un virus coxsackie. Sindromul mana-picior-gura se observa mai ales la copii in cursul unor mici epidemii estivale. Dupa o incubatie de 3-5 zile apare o febra moderata, urmata de o eruptie de basicute minuscule in interiorul gurii, apoi pe maini si pe picioare. Tratamentul comporta ingrijiri antiseptice locale. Acest sindrom se vindeca spontan intr-o saptamana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul SAPHO - enciclopedia universala

Sindromul SAPHO:  Asociere de diferite afectiuni cutanate (acnee, pustuloza) si osteoarticulare (sinovita, hiperostoza, osteita). Sindromul SAPHO (acronim de la sinovita, acnee, pustuloza, hiperostoza, osteita) este o afectiune cronica, de cauza necunoscuta. Tratamentul sindromului SAPHO este, in principal, cel al simptomelor sale; el face apel la antiinflamatoarele locale si generale, la antibiotice in caz de leziuni cutanate suprainfectate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul Stockholm - enciclopedia universala

Sindromul Stockholm:  Legatura de simpatie care se instaleaza intre victima unei sechestrari si rapitorul ei. Acest sindrom a fost descris in august 1973 la Stockholm, in cursul unui atac al bancii care a degenerat in luarea de ostatici; in timp, un puternic curent de simpatie a aparut intre unii captivi si agresorii lor. In continuare, acest fenomen a fost remarcat in mai multe randuri in circumstante similare. Sindromul de Stockholm pare a fi o reactie de aparare a psihismului fata de un traumatism de sechestrare indelungata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 108 109 110

111

112 113 114 »
«

»