´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 112

Sindromul supraspinosilor - enciclopedia universala

Sindromul supraspinosilor:  Sindrom caracterizat printr-o durere de umar resimtita in momentul abductiei bratului, adica atunci cand acesta este indepartat de corp, la trecerea spre 70 °. Sindromul se refera la ansamblul de muschi si tendoane care intaresc umarul, muschii rotatori. Lezarea acestui ansamblu poate avea origini multiple (tendinita, calcificare intratendinoasa, ruptura de tendon, conflict mecanic cu acromionul). Uneori poate surveni o impotenta partiala a umarului. Tratamentul sindromului poate fi medical (antiinflamatoare, analgezice) sau, in caz de ruptura de tendoane, chirurgical. Artroscopia permite ablatia calcificarilor si, daca este necesar, o acromioplastie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul umar-mana - enciclopedia universala

Sindromul umar-mana:  Durere si redoare unilaterale ale umarului si ale mainii corespunzatoare. Sindromul umar-mana face parte din algodistrofii. De origine necunoscuta, el poate surveni dupa un infarct miocardic (el se declanseaza atunci pe partea stanga), in cursul unei zona zoster a membrului superior sau al unui traumatism important al umarului; sindromul este mai frecvent la diabetici. Mana afectata devine calda, umeda, rosie si umflata; intr-un stadiu mai tardiv, ea poate intepeni in semiflexie si poate lua un aspect violaceu si rece. Umarul este adesea foarte blocat. Sindromul dispare in majoritatea cazurilor de la sine dupa un an sau doi; acest interval poate fi scurtat prin fizioterapie, asociata uneori cu infiltratii de corticosteroizi in umar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindron - enciclopedia universala

Sindron:  Ansamblu clinic al simptomelor si/sau semnelor, observabil in majoritatea starilor patologice diferite si fara cauza specifica. Un sindrom depresiv, de exemplu, se intalneste indeosebi in cursul unor depresiuni reactionale (doliu, divort etc.) si in anumite psihoze (melancolie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sinechie - enciclopedia universala

Sinechie:  Lipire prin tesut fibros patologic a doua tesuturi sau a doua parti ale unui organ care sunt separate in mod normal. Sinechiile uterine sunt consecutive fie unei infectii, fie unui traumatism (aspiratie practicata pentru o intrerupere voluntara a cursului sarcinii). In cursul cicatrizarii apare tesut fibros ce tapeteaza peretele intern al uterului si al trompelor si care formeaza bride intinse de la un capat la altul. Sinechiile uterine, impiedicand nidatia oului, provoaca o sterilitate. Tratamentul consta in sectionarea lor cu laser prin histeroscopie (cu ajutorul unui tub optic si al instrumentelor chirurgicale introduse prin colul uterin) sub anestezie locala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 109 110 111

112

113 114 115 »
«

»