´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 115

Sinovie - enciclopedia universala

Sinovie:  Lichid incolor transparent si in cantitate mica, secretat de catre sinoviala, care lubrifiaza suprafetele articulare, usurand alunecarea lor in cursul miscarilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sinoviorteza - enciclopedia universala

Sinoviorteza:  Injectare intraarticulara a unei substante, care are drept scop distrugerea unei sinoviale (membrana care tapeteaza in interiorul capsulei articulatiilor mobile) patologice. O sinoviorteza se practica atunci cand o sinoviala este inflamata din cauza unei artrite; aceasta tehnica face parte indeosebi din tratamentul poliartritei reumatoide, boala in cursul careia sinoviala se ingroasa, constituind veritabili noduli inflamatorii (panus) care distrug treptat cartilagiile, oasele si ligamentele. Sinoviala se reconstituie in 2 luni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sinovita - enciclopedia universala

Sinovita:  Inflamatie a sinovialei (membrana care tapeteaza interiorul capsulei articulatiilor mobile). O sinovita poate sa fie legata mai ales de o infectie intraarticulara (artrita septica), de o boala de sistem (lupus eritematos diseminat), de o artrita inflamatorie (poliartrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta) sau microcristalina (guta, condrocalcinoza articulara). Toate articulatile pot fi atinse. Sinoviala inflamata se ingroasa, putand provoca erodarea osului subiacent, cu aparitia uneori a unor adevarati noduli inflamatorii (panusul sinovial al poliartritei reumatoide, de exemplu). Ea secreta un lichid sinovial abundent, a carei punctionare permite sa se precizeze caracterul inflamator. Sinoviala fiind bogat inervata, articulatia este dureroasa. Tratamentul sinovitei consta in administrarea de antiinflamatoare locale (pomezi, infiltratii) si in tratarea bolii in cauza. Atunci cand sinovita este cronica, se poate practica o sinoviorteza (injectarea in articulatie a unei substante care vizeaza distrugerea sinovialei).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sintimbreanu, Mircea - enciclopedia universala

Sintimbreanu, Mircea:  (n. 7 ianuarie 1926, Baita, jud. Hunedoara - d. 18 august 1999, Bucuresti) - scriitor pentru copii. A absolvit Filologia la Bucuresti. Director al Centrului National al Cinematografiei, presedintele sectiei pentru copii a Uniunii Scriitorilor, directorul Editurii Albatros. Titluri: Cu si fara ghiozdan, 1956; Recreatia mare, 1965; Schite vesele, 1969; Sa stam de vorba fara catalog, 1971; Aducatorului multumiri, 1976; Mama mamutilor mahmuri, 1980; UnGulliver in tara chiticilor, 1983.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 112 113 114

115

116 117 118 »
«

»