´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 118

Siringomielie - enciclopedia universala

Siringomielie:  Boala rara caracterizata prin prezenta in maduva spinarii a unei cavitati lichidiene patologice independente de canalul ependimului. Cavitatea este localizata in substanta cenusie, in centrul partii de sus a maduvei; ea distruge fibrele nervoase care vehiculeaza sensibilitatea pielii la temperatura si la durere. Siringomielia se caracterizeaza prin tulburari senzitive zise "disociate" (sensibilitatea profunda si sensibilitatea tactila de finete nu sunt atinse) si "suspendate" (doar membrele superioare sunt afectate). Unul dintre semnele cele mai evocatoare ale unui inceput de siringomielie este incapacitatea pacientului de a resimti arsurile la maini (insensibilitate la temperatura); o durere sau un deficit motor al mainilor pot, de asemenea, sa survina si, mult mai rar, tulburari ale mersului. Alte semne variaza in functie de extinderea cavitatii: paralizii in caz de extindere orizontala, dizartrie (tulburari ale vorbirii), glosoplegie (paralizie a limbii), tulburari ale deglutitiei in caz de extindere in sus lezand bulbul rahidian (siringo-bulbie). Boala evolueaza, in general, foarte lent; ea se stabilizeaza uneori chiar spontan. Tratamentul este foarte limitat; o interventie neurochirurgicala, constand in plasarea unui cateter de derivatie de la cavitatea patologica pana la lichidul cefalorahidian care inconjoara maduva spinarii, este indicata uneori in caz de siringomielie evolutiva si invalidanta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Siringon - enciclopedia universala

Siringon:  Foarte mica tumora cutanata benigna, dezvoltata pe seama canalului excretor al unei glande sudori-pare ecrine (glanda prezenta peste tot sub piele, care secreta sudoarea).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Siroire - enciclopedia universala

Siroire:  procesul de scurgere a apelor de ploaie sub forma de suvite, care prin eroziune creeaza santulete de scurgere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

SISD - enciclopedia universala

SISD:  (Single Instruction Single Data) - o singura instructiune - un singur flux de date; organizarea unui calculator obisnuit, a unei masini von Newmann clasice, care prelucreaza un singur sir de date, instructiune cu instructiune.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 115 116 117

118

119 120 121 »
«

»