´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 122

Sistem electric - enciclopedia universala

Sistem electric:  La motoarele cu combustie interna si aprindere electrica, se refera la acele componente care transforma energia electrica produsa de generator in forta electromotoare care sa declanseze bujiile. Acesta cuprinde generatorul sau alternatorul, contactele, condensatorul, bobina, distribuitorul, bujiile si toate firele de legatura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sistem endocrin - enciclopedia universala

Sistem endocrin:  Ansamblu al glandelor endocrine. Structura si formarea sistemului endocrin. Sistemul endocrin este compus din mai multe glande, unele dintre ele fiind controlate de catre hipofiza, la randul ei o glanda endocrina, si de catre hipotalamus, altele avand un mod de functionare mai autonom. Primele sunt glanda tiroida, glandele corticosuprarenale si gonadele (ovare si testicule) ale caror secretii depind strans de hormonii hipofizari, la randul lor aflati sub controlul hipotalamusului. Celelalte glande endocrine sunt glandele paratiroidie, glandele medulosuprarenale si pancreasul endocrin. Sistemul endocrin are in organism o functie de reglare a metabolismului, a cresterii si a functiei sexuale. El are o particularitate si anume autoreglarea: nivelul de secretie al fiecarui hormon este reglat, pe de o parte, de catre cel al substantei a carei concentratie sangvina o regleaza (concentratia de glucoza pentru insulina, de exemplu), pe de alta parte, multumita unui retrocontrol al secretiei hormonilor hipotalamohipofiziari corespunzatori (astfel, excesul de hormoni tiroidieni din sange franeaza secretia de tireo-stimulina hipofizara, care, la randul ei, o franeaza pe cea a tireoliberinei hipotalamice).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sistem extrapiramidal - enciclopedia universala

Sistem extrapiramidal:  Totalitate a structurilor sistemului nervos central care participa la controlul posturilor corpului si al miscarilor. Sistemul extrapiramidal intervine in mentinerea diferitelor posturi luate de catre corp si in schimbarile de postura. El ajuta miscarea voluntara, de exemplu mentinand in permanenta umarul si cotul in pozitie corecta atunci cand se face o miscare voluntara cu mana. El joaca, de asemenea, un rol important in cursul miscarilor automate, ca mersul. Atingerea sistemului extrapiramidal se traduce printr-un sindrom extrapiramidal, sau sindrom parkinsonian. Alte semne si tratamentul depind de afectiunea respectiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sistem fluvial - enciclopedia universala

Sistem fluvial:  include fluviul principal si afluentii lui.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 119 120 121

122

123 124 125 »
«

»