´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 13

San - enciclopedia universala

San:  Glanda mamara. La femeie, sanii au in partea centrala mamelonul, la randul lui inconjurat de o zona pigmentata, areola. Pielea areolei, foarte fina, este usor deformata de orificiile glandelor sebacce, glandelor sudoripare si ale foliculilor pilosi. Glanda mamara este constituita din vreo douazeci de lobi glandulari plonjati in tesutul grasos. Canalele excretoare ale acestor lobi, denumite canale galactofore, se deschid pe mamelon. Sanii se sprijina in spate pe muschiul pectoral. La barbat, sanii raman imaturi si nu contin glanda mamara. Dezvoltarea sanilor este primul semn al pubertatii feminine. Glanda mamara reactioneaza la variatiile hormonale din cursul ciclului menstrual si creste in volum in perioada premenstruala sub efectul estrogenilor. La menopauza, productia ovariana de estrogeni se prabuseste, ceea ce antreneaza o micsorare a volumului sanilor. Principala functie biologica a sanilor este producerea de lapte. In timpul sarcinii, estrogenii secretati de ovar si progesteronul secretat de corpul galben, apoi de placenta, provoaca dezvoltarea glandelor mamare, precum si largirea mameloanelor. Chiar imediat dupa nastere, sanii produc un lichid apos, colostrul. Acesta face loc laptelui matern, dupa vreo 3 zile, sub influenta hormonului numit prolactina. In afara functiei sale de hranire a sugarului, sanul feminin joaca si un rol estetic si sexual. Erectia mamelonului este prima manifestare a excitatiei sexuale, urmata de o (poliglobulie) sau la infectii parazitare (distrugere a globulelor rosii in caz de paludism, de exemplu). Bolile care afecteaza leucocitele sunt inainte de toate leucemiile, afectiuni maligne ale maduvei osoase care antreneaza o producere de globule albe anormale si distrugerea maduvei sanatoase. De altfel, bolile infectioase ale sangelui pot fi favorizate de o lipsa de polinucleare neutrofile si de monocite (infectii bacteriene) sau de un deficit de limfocite (infectii virale si micozice). Bolile cu rasunet asupra compozitiei plasmei rezulta din anomaliile sintezei sau din catabolismul componentelor genetice ale acesteia (in particular anomalii ale factorilor de coagulare, responsabili de hemofilie) sau sunt dobanditi (sinteza unei imunoglobuline anormale, responsabila de mielomul multiplu sau de boala lui Waldenstrom). Afectiunile cu rasunetul cel mai mare asupra compozitiei plasmei sunt cele ale ficatului (ciroza) si ale rinichiului (sindromul nefrotic al diabetului). Astfel, micsorarea producerii de albumina de catre ficat sau pierderea excesiva de albumina prin rinichi pot antrena o carenta in albumina asociata cu edeme; insuficienta renala functionala creste nivelul de uree, de creatinina si al potasiului in plasma.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sanctuar - enciclopedia universala

Sanctuar:  Loc intr-un templu sau intr-o biserica socotit sfant, interzis profanilor, unde se desfasoara ceremoniile religioase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sanculoti - enciclopedia universala

Sanculoti:  Nume dat de aristocrati partizanilor revolutiei franceze de la 1789, care purtau in locul pantalonilor pana la genunchi (aristocratici) pantaloni lungi (populari).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sandru, Mircea Florin - enciclopedia universala

Sandru, Mircea Florin:  (n. 20 aprilie 1949, Fagaras) poet. A absolvit Electrotehnica la Brasov, cursuri de ziaristica la Bucuresti. A lucrat la Amfiteatru", Viata studenteasca", Scanteia tineretului", Tineretul liber"., Senatul Romaniei Lucrari: Elegie pentru puterea orasului, 1974; Melancolia, 1977; Masina de scris, 1981; Trupuri pe ecranul de radar, 1981; Legatura de sange, 1989; Podul Grant, 1992; Rugapentru cei blanzi, 1999; Miere neagra, 2002; Ingerul pe gheata subtire, 2003.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 10 11 12

13

14 15 16 »
«

»