Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 135

Sobolanul - enciclopedia universala

Sobolanul:  seamana cu un soarece mare. Marimea corpului sau variaza intre 20 si 25 cm, iar coada are o lungime de circa 20 cm. Sobolanul poate fi intalnit mai ales in preajma locurilor in care traieste omul: in pivnite, hambare, garaje, grajduri, gramezi de lemne. Dar traieste si pe pajisti, si in paduri, pe toate continentele. Este un rozator omnivor; mananca de toate: pasari mici, oua, graunte, chiar si resturi, si poate face ravagii in rezervele de alimente. Isi lasa excrementele peste tot si poate transmite boli: cel mai bine este sa ne pazim de el. Pe de alta parte, daca se simte amenintat, poate deveni agresiv; nu ezita sa-si atace inamicul cu ghearele si cu dintii! Femela poate avea pana la 12 gestatii pe an si in medie 9 pui la fiecare gestatie, ceea ce o face la fel de fecunda ca si soricioaica!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sobolanul palmierilor - enciclopedia universala

Sobolanul palmierilor:  nu este un sobolan, ci o veverita: este, de altfel, denumit, in alte locuri, veverita-palmierilor. Este mai mic decat o veverita roscata comuna si traieste in India. Ca la toate veveritele care traiesc pe sol, coada nu este foarte stufoasa, iar labele din fata sunt puternice. Ele ii permit sa scurme in pamant. Aceasta veverita traieste intr-o vizuina pe care si-o sapa singura. Spre deosebire de veveritele arboricole, speciile terestre hiberneaza si deci isi petrec iarna dormind in vizuina lor. In functie de specie, gestatia dureaza intre 24 si 44 de zile, iar numarul puilor variaza intre 3 si 8 la fiecare nastere. Sobolanul-palmierilor este vegetarian (il vedem, de altfel, alaturi, ocupat cu rontaitul unei seminte mari), dar nu se da in laturi din cand in cand sa manance insecte, oua sau chiar pasari mici. Uneori, el poate provoca pagube mari culturilor de cereale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Soc caloric sau termic - enciclopedia universala

Soc caloric sau termic:  Totalitate a simptomelor provocate de o expunere excesiva ia caldura, socul termic este deosebit de grav la copilul sub doi ani, a carui reglare termica este prost asigurata, rezervele sale organice de apa Fiind mici. El poate sa priveasca si adultul, si survine de cele mai multe ori dupa o expunere prelungita la soare. Socul termic se manifesta printr-o temperatura rectala mai mare de 40°C, printr-un facies cenusiu, o piele uscata si fierbinte, ochii tulburi, o adinamie (slabiciune musculara), o stare de prostratie. El sc poate complica prin crize convulsive. Socul termic se trateaza printr-o rehidratare pe cale venoasa si necesita, de cele mai multe ori, o spitalizare. La sugari, prevenirea consta in purtatul de haine usoare in sezonul cald, in folosirea doar a unui cearsaf pentru invelit, in aerisirea si umidificarea locului in care se afla copilul, in a-i da sa bea copilului, intre mese, mai multe biberoane cu apa. La adult, este recomandat in caz de caldura excesiva sa se evite eforturile fizice importante fara sa se fi facut o pregatire adaptativa, sa se poarte haine usoare si ample care permit circulatia aerului, sa se bea lichide din abundenta si sa se creasca ratia de sare de bucatarie, factor important in retentia de apa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Soc cardiogenic - enciclopedia universala

Soc cardiogenic:  Insuficienta circulatorie acuta consecutiva unei prabusiri functionale a pompei cardiace. Un soc cardiogenic este de cele mai multe ori cauzat de un infract miocardic intins, partea valida a muschiului cardiac fiind insuficienta pentru a asigura circulatia sangvina, chiar atunci cand organismul se afla in repaus. Socul cardiogenic este caracterizat printr-o cadere a presiunii arteriale sistolice, asociata cu o micsorare a debitului cardiac. Acesta se traduce printr-o paloare a extremitatilor, transpiratii, o racire a pielii, tulburari ale starii de constienta, urine mult reduse cantitativ si inchise la culoare. Alterarea functiei de pompa a inimii poate antrena o obstructie circulatorie in plamani, ducand uneori la un edem pulmonar. Tratamentul consta in masuri de reanimare in unitati de terapie intensiva, cu utilizarea de substante care stimuleza contractilitatea cardiaca (dobutamina, de exemplu). Dispozitive de asistenta circulatorie, precum contrapulsia prin balonas intraaortic, pot ameliora partial diminuarea debitului sangvin sau pot diminua travaliul inimii. Cand cauza socului este un infarct acut de miocard, se cauta dizolvarea inca din primele ore a trombozei coronare prin tromboliza. Daca aceste tratamente medicamentoase nu sunt suficiente, coronarografia permite sa fie avuta in vedere dezobstructia prin angioplastie a arterei coronare in cauza. In sfarsit, o transplantare cardiaca de urgenta poate, in ultima instanta, sa permita supravietuirea unui pacient tanar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 132 133 134

135

136 137 138 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct