´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 139

Societatea Filarmonica - enciclopedia universala

Societatea Filarmonica:  (1833-1838) - Bucuresti. Societate culturala intemeiata de Ion Cimpineanu, Heliade Radulescu si Costache Aristia. A continuat Societatea Literara si si-a propus promovarea culturii romane in toate domeniile artistice. Au facut parte din ea Ion Voinescu II, Nicolae Golescu, Dimitrie Ghica (tatal lui Ion Ghica) , Petrache Poenaru, Costache Facca, Iancu Vacarescu s.a. A deschis o Scoala de literatura, declamatie si muzica si a initiat construirea Teatrului National.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Societatea Literara - enciclopedia universala

Societatea Literara:  (1827, Bucuresti) - societate infiintata de Dinicu Golescu si Heliade Radulescu pentru a impulsiona viata culturala din Tara Romaneasca. A urmat societatii secrete infiintata la Brasov in 1822 de catre boierii munteni refugiati dupa infrangerea rascoalei lui Tudor Vladimirescu (1821): Nicolae Vacarescu, Dinicu Golescu, Constantin Cimpineanu s.a. A fost continuata de Societatea Filarmonica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Societatea Natiunilor - enciclopedia universala

Societatea Natiunilor:  Organizatie internationala creata oficial la 10 ianuarie 1920, in urma Conferintei de pace de la Paris (1919) care a pus capat Primului Razboi Mondial. Scopul Societatii, conform statului, era "dezvoltarea colaborarii intre popoare, garantarea pacii si securitatii internationale". Organele principale ale Societatii au fost: Adunarea, Consiliul si Secretariatul. Sediul organizatiei a fost la Geneva. In anii 1930-1931 presedintele Societatii Natiunilor a fost Nicolae Titulescu. Organizatia, care si-a incetat activitatea in 1940, a fost dizolvata la 18 aprilie 1946.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Societatea pentru Cultura Romaneasca Mihai Eminescu - enciclopedia universala

Societatea pentru Cultura Romaneasca Mihai Eminescu:  (din 1989, Cernauti) - se reclama urmasa a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, 1863. Este condusa de poetul Vasile Tarateanu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 136 137 138

139

140 141 142 »
«

»