Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 141

Sodiu - enciclopedia universala

Sodiu:  Substanta minerala care joaca un rol important in starea de hidratare a organismului. Sodiul (Na) este foarte abundent in lichidele extra-celulare ale organismului ca plasma sangvina, dar putin abundent in celule. Rinichiul, mai ales datorita unui mecanism hormonal care face sa intervina, intre altele, aldo-steronul, regleaza eliminarea sodiului in urina in functie de cantitatile prezente in organism si de aporturi. Necesitatile zilnice de sodiu, de aproximativ 1-3 grame, sunt din plin acoperite prin alimentatie: sarea de masa si de gatit (clorura de sodiu), sodiul continut in mod natural in alimente. Natremia (nivelul sodiului in plasma) reflecta starea de hidratare a celulelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sodoku - enciclopedia universala

Sodoku:  Boala infectioasa cauzata de o bacterie spiralata Gram negativa, Spirillum minus. Sodoku este o zoonoza transmisa prin muscatura unui sobolan sau a unui soarece, mai rar prin cea a altor mamifere (pisica, nevastuica, caine). La locul muscaturii se dezvolta o ulceratie; intr-un al doilea timp apar o febra ridicata si frisoane. Aceste semne sunt urmate de o eruptie generalizata. In absenta tratamentului, febra si eruptia reapar prin accese timp de cateva luni. Evolutia este de cele mai multe ori benigna. Tratamentul, foarte eficace, consta in administrarea de antibiotice (penicilina) timp de o saptamana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sofist - enciclopedia universala

Sofist:  Denumire data in Grecia antica filozofilor presocratici care ii invatau pe tinerii atenieni cum sa foloseasca logica si retorica pentru a-si invinge oponentii in orice controversa. Primul si cel mai cunoscut sofist a fost Protagoras.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sofrologie - enciclopedia universala

Sofrologie:  Metoda bazata pe hipnoza si pe relaxare, utilizata in terapeutica si pentru pregatirea nasterii. Sofrologia este actualmente o sinteza intre hipnoza, relaxare si imagerie mintala; ca comporta in plus anumite aspecte provenite din psihanaliza. Medicii care o practica o recomanda indeosebi in dentistica si in mica chirurgie, unde se substituie anestezicelor. In obstetrica, ea permite pacientei sa abordeze nasterea intr-o stare de concentrare maxima a fortelor mintale si psihice. Alte indicatii terapeutice sunt angoasa, unele cazuri de depresie si de obsesie, bolile psihosomatice, tulburarile sexuale, toxicomaniile. Practicarea sofrologiei este propusa in sedinte individuale sau colective, animate de un medic sau de o moasa. In cadrul pregatirii nasterii, este de dorit ca femeia gravida sa inceapa deprinderea metodei din a 5-a luna de sarcina. Sedintele debuteaza printr-o relaxare musculara care permite sa se atinga o stare modificata de constienta. Terapeutul poate folosi formula incantatorie, ritmul, muzica. Apoi intervin sugestiile: imagini pozitive, amintiri placute, proiectii in viitor. Intoarcerea la starea de constienta obisnuita inchide sedinta. Fiecare dintre participanti poate aduce o caseta cu exercitii de prcticat in fiecare zi, precum si o inregistrare muzicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 138 139 140

141

142 143 144 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct