´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 142

SOH - enciclopedia universala

SOH:  (Start Of Heading) - caracter de control din setul ASCII care are valoarea zecimala egala cu 1

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

SOHC - enciclopedia universala

SOHC:  Abreviere preluata din limba engleza pentru Single OverHead Camshaft (un singur arbore cu came in chiulasa). Se foloseste, de regula, in sintagma motor SOHC, semnificand un motor cu un singur arbore cu came in chiulasa, servind atat pentru actionarea supapelor de admisie cat si a celor de evacuare Sonda lambda Este un senzor pentru detectarea oxigenului din gazele de esapament. Acest senzor este foarte important pentru lucrul catalizatorului, care nu-si poate efectua activitatea sa optima de curatare decat in cadrul unei mici ferestre lambda.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Soimul calator - enciclopedia universala

Soimul calator:  este una dintre pasarile cele mai rapide: dupa unii specialisti, el poate cobori in picaj cu aproape 300 km/h! Este o pasare de prada; se hraneste mai ales cu alte pasari (ciori, sturzi, porumbei), pe care le vaneaza in zbor dimineata devreme si seara. Este un vanator foarte eficace: poate repera un porumbel in zbor de la mai mult de 8 km. Omul foloseste, de altfel, aceasta insusire a soimului, dresandu-l pentru vanatoare! Masculul si femela sunt aproape identici; masculul este, totusi, putin mai mic decat femela. Cuplul este unit pe viata. Femela depune 3 pana la 5 oua intr-o mica adancitura pe care a sapat-o intr-o faleza; ea le cloceste timp de o luna. La randul sau, masculul supravegheaza teritoriul; de asemenea, el aduce hrana femelei, iar mai tarziu, dupa ce puii ies din oua, si acestora. Puii parasesc cuibul la varsta de 5 saptamani, dar raman dependenti de parintii lor timp de 2 luni. Daca supravietuiesc in primul an (frigului si principalului lor pradator, bufnita), atunci pot spera sa traiasca 25 de ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sol - enciclopedia universala

Sol:  corp natural, care s-a format la suprafata uscatului ca urmare a alterarii rocilor sub actiunea agentilor climatici, hidrici si biotici si care a evoluat in timp. O proprietate a solului este fertilitatea - capacitatea de a asigura planta cu apa, cu substante nutritive (organice si minerale), cu aer si caldura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 139 140 141

142

143 144 145 »
«

»