Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 147

Somatostatina - enciclopedia universala

Somatostatina:  Hormon secrelat de catre hipotalamus, sistemul nervos central, uncie celule neuroendo-crine ale tubului digestiv si de catre pancreas. Somatostatina are rolul de a inhiba secretia a numerosi hormoni. Ea mai diminueaza si miscarile muschilor digestivi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Somn - enciclopedia universala

Somn:  Stare fiziologica temporara, reversibila imediat, reeognoscibila prin suprimarea vigilentei si incetinirea metabolismului. Se deosebesc doua tipuri de somn, somnul cu unde lente (sau somnul lent), denumit asa deoarece electroencefalograma arata o predominanta a undelor lente, si somnul paradoxal denumit asa deoarece electroencefalograma facuta in timpul lui arata o intensa activitate cerebrala (unde rapide, ca in stare de veghe). Aceste doua tipuri de somn se succed pana la einci-opt ori pe noapte. Se crede ca majoritatea viselor au loc in timpul somnului paradoxal. Nevoia de somn survine in fiecare zi (ritm circadian) aproape la aceeasi ora, sub efectul mecanismelor interne si al influentelor externe foarte complexe. Functia somnului nu a fost stabilita cu certitudine. El nu da doar posibilitatea de a se reface dupa oboseala fizica si nervoasa a zilei. Sc poate, de asemenea, sa aiba drept functie, intre altele, aceea de a permite satisfacerea nevoii de a visa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Somnambulismul - enciclopedia universala

Somnambulismul:  Plimbare nocturna, inconstienta, care nu lasa nici o amintire, somnambulismul nu trebuie sa fie considerat o boala. Daca unii adulti sunt somnambuli, cel mai des sunt afectati copiii (6% dintre ei inaintea varstei de 15 ani) pentru a disparea la adolescenta. Somnambulsimul, care survine in cursul somnului cu unde lente (stadiile 3 si 4), este actualmente interpretat ca fiind o "trezire incomplcta" a creierului, cu blocarea mecanismelor de memorizare, care se efectueaza, in general, in paralel atunci cand suntem treziti. 30 minute pana la o ora inainte de culcare, a te scula si a avea o activitate simpla atunci cand nu vine somnul, mai curand decat a ramane culcat, de a te abtine de la mese prea copioase seara etc. Medicamentele (hipnotice, anxiolitice, chiar antidepresoare) constituie o completare, dar de preferinta in cura de scurta durata (cateva saptamani maximum). Daca precautiile de utilizare nu sunt respectate, medicamentele pot induce somnolenta dimineata, obisnuire doze din ce in ce mai mari fiind necesare . dependenta bolnavul nemaiputand sa-si regaseasca somnul fara medicamente. Somnambulismul, forma cea mai frecventa a parasomniei, se observa, in principal, la copii de varste intre 6 si 12 ani. Cu mecanism insuficient cunoscut, el persista adesea mai multi ani, apoi dispare spontan cu timpul, dar mai poate reaparea la adult in cursul unei perioade de tensiune emotionala. Manifestarile sale constau intr-o "desteptare" aparenta in cursul primelor ore ale noptii, urmata de o succesiune de comportamente complexe; subiectul poate sa se ridice, sa se imbrace, sa mearga, sa deschida usile, inainte de a se trezi sau de a se reintoarce in pat dupa cateva minute. Este inutil sa fie trezit sau macar sa se incerce sa se faca acest lucru. Somnambulismul este o tulburare benigna a somnului, care nu justifica un tratament cu antidepresoare (amineptina) decat in cazuri foarte rare. Prevenirea eventualelor accidente este primordiala; ea consta in inchiderea usilor si ferestrelor, precum si in punerea de-o parte a obiectelor periculoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Somnul (Silurus glanis) - enciclopedia universala

Somnul (Silurus glanis):  Este un peste rapitor de talie mare, intalnit in toate cursurile inferioare ale raurilor mari de la noi din tara. O frecventa mare a somnului este in Dunare si in Delta. Este un peste foarte cautat de pescari pentru spactacolul pe care il ofera in timpul capturarii si din acest motiv sunt multe amenajari piscicole care au fost populate cu somn in vederea pescuitului sportiv. Somnul este un peste care se adapteaza usor diferitelor medii acvatice si este relativ rezistent factorii poluatori. Are insa o sensibilitate crescuta la modificari bruste ale presiunii si nivelului apei. Somnul are corpul lung, cu capul mare si turtit dorso ventral. Gura este foarte mare si este prevazuta cu siruri de dinti mici. Pe lateralele gurii sunt doua mustati lungi iar sub gura sunt mai multe mustati insa mult mai scurte. Culoare somnului variaza de la albastrui-negricios la brun, la verde masliniu si chiar au fost capturate exemplare alb-galbui complet. La maturitate somnul ajunge la o lungime de 2m si greutati de 45-65 kg. In mod exceptional sunt exemplare care pot ajunge la 150 kg si chiar mai mult. Somnul este mult mai activ noaptea cand iese din ascunzatori pentru a vana. Prefera apele tulburi, cu gropi sau busteni scufundati in care sta ascuns in asteptarea prazii. Hrana este alcatuita din pesti, raci, broaste si mai rar pasari acvatice sau diferite mamifere. Depunerea icrelor are loc in perioada mai-iunie, atunci cand temperatura apei este de 17-18°. Pentru depunerea icrelor somnul cauta locurile bogate in vegetatie subacvatica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 144 145 146

147

148 149 150 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct