´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 15

Saptamana culturala a Capitalei - enciclopedia universala

Saptamana culturala a Capitalei:  (1970- 1989) - saptamanal, Bucuresti. Revista social-culturala care se remarca prin tenta polemica. A fostcondusa de Eugen Barbu. Corneliu Vadim Tudor a fost colaborator

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sapun - enciclopedia universala

Sapun:  Substanta utilizata datorita puterii sale de curatare, obtinuta prin actiunea unei substante bazice (alcaline), ca soda caustica sau potasa caustica, asupra unui corp gras. Sapunul este o sare a unui acid gras, rezultata in urma reactiei de saponificare. Sapunurile antiseptice contin, in afara unei substante bazice si a unui corp gras, o substanta de sinteza care distruge germenii patogeni: formol, alcool. Sapunurile supragrase sunt obtinute pe baza de lanolina sau de acizi grasi liberi. Sapunurile acide sau pseudusapunurile sunt constituite din emulsii apoase pe baza de alcooli grasi sulfonati, acidi-fiati, continand uleiuri naturale sau gliceride. Sapunurile acide, ca si sapunurile supragrase, sunt bine suportate si evita proliferarea bacteriana. Sapunurile de uz dermatologic contin o substanta cu efect detergent, nefiind bazica. Ele sunt utilizate pentru toaleta persoanelor cu pielea delicata sau iritata de o afectiune. Unele sapunuri dermatologice sunt facute pe baza de substante medicamentoase, precum gudronul sau uleiul de ienupar si sunt prescrise in diferite afectiuni precum psoriazisul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sararu, Dinu - enciclopedia universala

Sararu, Dinu:  (n. 30 ianuarie 1932, com. Slatioara, jud. Olt) - prozator. Autodidact. Director al Radioteleviziunii, al Teatrului Mic si Teatrului National din Bucuresti, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Religiilor. Dupa cateva volume de cronici teatrale, a scris cu succes romane despre lumea satului romanesc: Niste tarani, Premiul Academiei, 1974; Clipa, 1976; Adevarul de toata ziua, 1987; Dragostea si revolutia, vol. I, Toamna rosie, 1981; vol. II, Cei care platesc cu viata, 1989; vol. III, Speranta, 1989; Iarba vantului, 1993; Trilogia taraneasca, 1996; Ciocoii noi cu bodyguard, 2004. Distins cu Ordinul Steaua Romaniei in2002.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sarcina de admisie - enciclopedia universala

Sarcina de admisie:  Combinatia de combustibil si aer care intra la motor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 12 13 14

15

16 17 18 »
«

»