´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 17

Sarcoidoza - enciclopedia universala

Sarcoidoza:  Boala generala caracterizata prin existenta unei leziuni tipice, dar nu specifice, granulomul epiteloid (ingramadire de celule epiteloide - globule albe modificate - cu centrul nenecrozat) si care este susceptibil sa afecteze succesiv sau simultan un mare numar de organe sau de tesuturi (ganglioni, plamani, piele, oase si articulatii). Originea sarcoidozei este necunoscuta. O sarcoidoza este frecvent lipsita de simptome sau de semne vizibile. In alte cazuri, boala poate fi pusa in evidenta prin diferite manifestari: Leziunile toracice sunt cele mai frecvente: adenopatii (inflamatii ale ganglionilor limfatici) voluminoase ale mediastinului (regiunea cuprinsa intre cei doi plamani); infiltratii nodulare ale plamanului; infiltratie pulmonara difuza. Leziunile cutanate sunt reprezentate frecvent printr-un eritem nodos, caracterizat prin noduli rosietici, simetrici, sensibili, care sunt amplasati pe fata interna a gambelor. Aceste leziuni cutanate tipice sunt insotite de manifestari mai rare si nespecifice: cadere a parului, eritrodermie (roseata si descuamare a pielii), ihtioza (piele uscata acoperita de scuame fine), mancarimi. Alte simptome sau semne ale unei sarcoidoze pot fi o hipertrofie a ganglionilor superficiali (axilari, inghinali), o artrita, dureri difuze, anomalii ovulare (uveita anterioara, de exemplu), atingeri ale ficatului si ale glandelor salivare. O sarcoidoza evolueaza in pusee succesive fara sa se cunoasca bine factorii declansarii acestora. Tratamentul depinde de bilantul general.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sarcomul lui Ewing - enciclopedia universala

Sarcomul lui Ewing:  Tumora maligna a oaselor. Sarcomul lui Ewing este o tumora rara care afecteaza mai ales copilul intre 10 si 15 ani, mai rar adultul tanar. El atinge de cele mai multe ori diafiza (partea medie) oaselor lungi ca femurul si tibia. Osul bolnav este dureros, tumefiat; blgilizat, el risca sa se rupa. Diagnosticul se pune pe baza radiografiei; el este confirmat printr-o biopsie care permite analizarea tumorii. Prognosticul sarcomului lui Ewing, grav, este ameliorat prin radioterapie si chimioterapie. Uneori este nece-ari o interventie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sarcon - enciclopedia universala

Sarcon:  Varietate de cancer care se dezvolta pe seama tesutului conjunctiv. Sarcoamele sunt tumori maligne rare. Ele survin mai ales la subiectii tineri, inclusiv copii, si sunt caracterizate prin inclinatia lor sa invadeze tesuturile invecinate, sa disemineze la distanta prin metastaze si sa evolueze rapid. Se disting doua tipuri de sarcom. Sarcoamele tesutului conjunctiv obisnuit. Acestea sunt tumori canceroase care se dezvolta pe seama tesuturilor de sustinere. Aceste tumori survin de cele mai multe ori in curgerile conjunctive ale membrelor, in zona situata in spatele peritoneului si in piele. Tratamentul consta in ablatie chirurgicala, radioterapie si chimioterapie. Sarcoamele tesutului conjunctiv specializat. Acestea sunt tumori dezvoltate pe seama diferitelor tesuturi conjunctive, structura lor amintind-o pe cea a tesutului din care au luat nastere. Angiosarcoamele se dezvolta plecand de la elemente vasculare. Corulrosarcoamele sunt tumori ale cartilagiilor. Leiomiosarcoamele se dezvolta plecand de la celulele muschilor netezi, in particular cele ale uterului si ale tubului digestiv. Liposarcoamele prolifereaza plecand de la celulele grasoase. Acestea sunt tumori care evolueaza mai ales local. Osteosarcoamele prolifereaza plecand de la tesutul osos. Ele sunt localizate de cele mai multe ori la membrele inferioare. Rabdomiosarcoamele prolifereaza plecand de la fibrele muschilor striati. Sarcomul lui Kaposi prolifereaza pe seama celulelor endoteliale, a vaselor sangvine si a fibroblastelor dermului. Actualmente, el afecteaza indeosebi bolnavii atinsi de SIDA. Simptomele sunt foarte variate deoarece depind nu doar de tipul exact al sarcomului, ci si de regiunea corpului sau de organul atins. Aceste tumori fiind extrem de virulente, tratamentul lor (ablatia chirurgicala, radioterapie, chimioterapie) este adesea de o eficacitate limitata. Totusi, exceptiile sunt numeroase: unele sarcoame cutanate sunt tratate in mod satisfacator prin ablatia chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sarcopt - enciclopedia universala

Sarcopt:  Parazit din ordinul acarienilor responsabil de scabie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 14 15 16

17

18 19 20 »
«

»