´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 18

Sare - enciclopedia universala

Sare:  Substanta alba sau cenusie, compusa in cea mai mare parte din clorura de sodiu, cristalizata, friabila, solubila in apa si intrebuintata pentru a da gust mancarii si pentru a conserva alimentele. Consumul mediu de sare pe individ este de 7 sau 8 grame pe zi, cuprinzand sarea prezenta in mod normal in alimente (1 sau 2 grame), sarea utilizata pentru gatit (3 sau 4 grame) si sarea continuta in preparatele alimentare industriale (3 sau 4 grame).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sare biliara - enciclopedia universala

Sare biliara:  Substanta derivata de la colesterol, produsa de catre celulele hepatice si secretata in bila, permite degradarea si absorbtia grasimilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sarmati - enciclopedia universala

Sarmati:  Veche populatie indo-europeana nomada, inrudita cu scitii, care a populat teritoriile din jurul Marii Negre si a fost asimilata de popoarele turcice si slavii vechi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sarpele boa - enciclopedia universala

Sarpele boa:  este un sarpe mare, care poate atinge o lungime de aproape 4,5 metri. Limba sa este bifurcata (extremitatea ei este despicata in doua) si el o foloseste ca pe un nas, pentru a gusta mirosurile din jurul sau. Este solitar si nocturn. Ziua se adaposteste la baza stancilor sau in arbori, ca sarpele boa din Madagascar, pe care-l vezi aici. Sarpele boa este ovovivipar. Aceasta inseamna ca femela pastreaza ouale in caile ei genitale pana la ecloziunea acestora (iesirea puilor din oua). Din pantecele mamei ies, deci, mici serpisori perfect formati. In general ei sunt in numar de 20 pana la 50 si au deja lungimea de 50 cm. Boa nu este un vanator foarte bun, dar, din fericire, poate sta mai multe saptamani fara sa manance. Se hraneste cu soparle mari (ca iguana), cu pasari, cu mamifere (sobolani, manguste, veverite, oceloti). El nu este veninos; isi ucide asadar prada prin sufocare, incolacindu-se in jurul ei. In mod normal nu ataca omul, decat daca este infometat sau daca nu poate sa fuga.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 15 16 17

18

19 20 21 »
«

»