Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 19

Sarpele de alun (Coronella austriaca) - enciclopedia universala

Sarpele de alun (Coronella austriaca):  Este raspandit in aproape toata Europa, fiind considerat o specie comuna. Cu toate astea, nu este vazut foarte des pentru ca prefera sa dispara atunci cand simte pericol. In Romania poate fi intalnit de la mare si pana la altitudini de 1500 de metri, in zone uscate si insorite, cu vegetatie arborescenta bogata sau pe stanci. Sarpele de alun este cu siguranta unul din cei mai frumosi serpi din Romania. Masculii au o coloratie galbena sau rosie cafenie in timp ce femelele sunt cenusii-cafenii pana la masliniu. Exemplarele pot ajunge pana la 75 cm insa in mod exceptional pot depasi 1 m. Hrana este alcatuita in principal din insecte, soparle, pui de serpi si mai rar din soareci si pasari mici. Sarpele de alun este un sarpe constrictor iar muscatura lui nu este veninoasa si total inofensiva pentru om. Femela depune 2-15 pua, de doua ori pe an, in lunile august si octombrie. Tinerii ajung la maturitate la 4 ani si traiesc pana la 8 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sarpele de apa (Natrix tessellata) - enciclopedia universala

Sarpele de apa (Natrix tessellata):  Se aseamana mult la aspect si comportament cu sarpele de casa cu care de altfel imparte de multe ori acelasi habitat. Prima diferenta vizibila ar fi ca la sarpele de apa nu gasim acel inel galben din spatele capului de la sarpele de casa. Mai este denumit si sarpele de balta. Dupa denumirile folosite in cazul sarpelui de apa ne dam seama lesne de arealul acestei specii. Este mai putin tolerant cu prezenta umana si traieste exclusiv in zonele cu apa, atat curgatoare cat si statuta. Culoarea generala a sarpelui de apa este galben cenusiu cu variatii de masliniu si brun deschis. Hrana este alcatuita aproape exclusiv din pesti si broaste. Rar se intampla sa consume soreci si pasari mici. La sfarsitul lunii martie masculul incepe sa curteze femelele care depun in luna iulie, in cuiburi din gramezi de frunze,paie,gunoi pana la 40 de oua. Parintii nu au grija de pui care se descurca singuri dupa eclozare si se hranesc cu mormoloci si puiet de peste.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sarpele de casa (Natrix natrix) - enciclopedia universala

Sarpele de casa (Natrix natrix):  Este total inofensiv pentru om. Nu este nici veninos si nici constrictor si cu toate astea este omorat des pentru ca, in necunostinta de cauza, este confundat cu vipera cu care de altfel nu prea se aseamana. Cu toate astea sarpele de casa este destul de des intalnit la noi, mai ales in zonele umede, langa baltile cu apa statuta sau cu un curent slab. Lungime masculului ajunge la aproximativ 1m, in timp ce femela este aproape dubla ca lungime;1,8m. Coloritul sarpelui de casa variaza de la cenusiu verzui si pana la aproape negri. pe burta sunt galbeni-albiciosi iar ca semn distinctiv gasim cele doua pete galbene de o parte si de alta in spatele capului. Ziua o petrec in locuri insorite unde se incalzesc pentru a obtine energia necesara digerarii sau altor activitati zilnice. Seara se retrag in locuri ferite, linistite si uscate. Pe timpul iernii sarpele intra in hibernare, un somn prelung, in cavitati, crapaturi in maluri sau scorburi de copaci. Sarpele este un bun inotator si se simte excelent in mediul acvatic: poate ramane scufundat pana la o ora. Hrana este alcatuita in principal din broaste si pesti si mai rar din soareci si pasari mici. La fel ca toti serpii, dupa ce a consumat o prada poate sta foarte mult timp fara sa mai manance ceva. Pe parcursul unui an intreg ii sunt suficiente 7 mese. Prazile sunt inghitite intregi. Asa cum am mai spus, sarpele de casa nu produce venin si singura lui arma de aparare este camuflajul foarte bun dar si fuga, fiind cunoscut ca un sarpe foarte agil si vioi. Este vanat de animale ca bursucul, ariciul, sacalul, diferite pasari de prada si de apa. La sfarsitul lunii martie sau chiar mai tarziu daca soarele nu este suficient de puternic, serpii de casa parasesc locurile de iernat iar masculii incep sa curteze femelele. In luna iulie femela depuna pana la 40 de oua in gramezi de frunze si paie, in gunoi sau sub gramezi de stuf uscat. Femela nu are grija de cuib sau de urmasi, care dupa eclozare isi poarta singuri de grija. Dieta puilor este alcatuita in general din mormoloci si puiet de peste. Lungimea puilor este de aproximativ 15cm.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sarpele lui Esculap (Zamenis longissimus) - enciclopedia universala

Sarpele lui Esculap (Zamenis longissimus):  Este un sarpe care a reusit sa intre in legenda inca de pe vremea romanilor. Legenda spune ca Apollo (zeul soarelui) a fost primul care a patruns in tainele vindecarii oamenilor. Fiul sau Esculap este considerat zeul medicinei. Acesta a observat cum un sarpe a reusit sa vindece alt sarpe folosint anumite plante tamaduitoare si astfel a reusit sa aduca la viata sarpele bolnav. Dupa ce a vazut toate astea, Esculap a inceput sa vindece si el oameni folosind aceleasi plante. Astfel a aparut simbolul sarpelui incolacit in jurul toiagului zeului Esculap, simbol care se numeste caduceu. In mitologia greaca este un simbol asemanator care reprezinta bastonul lui Hermes. Astazi medicina are ca simbol sarpele incolacit in jurul unei cupe. Cupa reprezinta recipientul in care era pastrat veninul de sarpe, des folosit si el in vindecarea oamenilor. Sarpele lui Esculap este un sarpe lung si este considerat cel mai arboricol sarpe care exista la noi datorita abilitatii sale de a se catara in arbusti si copaci. Poate ajunge la o lungime maxima de 2m insa frecvente sunt exemplarele de 1,5-1,6m. Culoarea sarpelui este maslinie inchisa pe spate cu variatii la unele exemplare inspre cenusiu sau galbui. Pe spate la unii indivizi putem observa si linii intrerupte sau puncte de culoare alba. Pe burta au o coloratie alb-galbuie. Hrana sarpelui lui Esculap este alcatuita din soareci dar se catara si in copaci unde cauta in scorburi dupa pasari, oua si chiar veverite. Imperecherea are loc in luna mai iar ponta are 5-8 oua de culoare alba. La eclozare puii au aproximativ 25cm.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 16 17 18

19

20 21 22 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct