´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 20

Sarpele rau (Dolichophis caspius) - enciclopedia universala

Sarpele rau (Dolichophis caspius):  Este cel mai lung sarpe din Romania care poate ajunge la lungimi de peste 2m. Cel mai des poate fi intalnit in zonele sudice ale tarii si in special in zona deltei. Il putem vedea in zonele stepice in apropierea tufisurilor sau a pietrelor si in zone populate de popandai si soparle care reprezinta hrana lui favorita. Sarpele rau este un sarpe foarte agresiv si poate ataca oamenii care trec prin apropierea lui. Din acest motiv este un sarpe greu de observat si fotografiat. Nu trebuie insa sa uitam ca nu este un sarpe veninos iar eventuala lui muscatura trebuie doar dezinfectata. Imperecherea are loc in luna mai iar ponta contine pana la 12 oua. Puii apar in luna august. In momentul de fata sarpele rau este o specie protejata la nivel european.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sarpele zburator - enciclopedia universala

Sarpele zburator:  Chrysopelea, cunoscut sub numele de "sarpe zburator", traieste in sud-estul Asiei. Acesta este veninos, insa nu destul incat sa ucida un om. Insa ce il face sa fie "badass" este abilitatea sa de a sari din copac in copac, planand prin aer. Cand este intr-un copac, sarpele zburator se taraste pana in varful unei crengi, isi pozitioneaza corpul in forma literei "J" si se apleaca inainte pentru a controla nivelul de inclinatie dorit pentru "zbor" si pentru aterizare. Odata ajuns in aer, sarpele isi "suge" stomacul tranformandu-si corpul intr-un fel de aripa concava. Desi nu au membre, acestia planeaza mai bine decat veveritele zburatoare sau alte animale "planor", fiind capabili sa parcurga distange si de 100 de metri dintr-un singur "zbor".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sasaiala - enciclopedia universala

Sasaiala:  Tulburare de articulare care consta in pronuntarea sunetului "te" in loc de "ce" sau "se". Sasaiala este frecventa la copil inaintea varstei de 4 sau 5 ani. Cauzat de o proasta pozitie a limbii, plasata prea aproape de incisivi sau intre arcadele dentare, acest defect de articulare este asociat, in general, cu un mod de deglutitie de tip infantil (in care copilul impinge limba in fata pentru a inghiti) si de sugerea policelui. Suprimarea biberonului si, daca este posibil, a obiceiului de a suge degetul sau tetina permit deprinderea unei deglutitii normale si pot duce la incetarea sasaielii. Daca acest defect persista dupa varsta de 5 ani, cateva sedinte de ortofonie contribuie la invatarea copilului cum sa-si pozitioneze mai bine limba.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sasarman, Gheorghe - enciclopedia universala

Sasarman, Gheorghe:  (n. 9 aprilie 1941, Bucuresti) arhitect si scriitor. Studii si doctorat in teoria arhitecturii la Bucuresti. A colaborat cu articole de specialitate la Scanteia", Contemporanul", Arhitectura". Stabilit in Germania din 1983. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (din 1978) ; membru al Asociatiei Scriitorilor Romani si Germani din Bavaria (din 1998) ; secretar al ASRG (din2001) ; membru al Asociatiei Ziaristilor Romani (1965-1983) ; membru al Asociatiei Jurnalistilor Romani Vest (din 2002) . Initiator al Ligii Asociatiilor Romano-Germane din Germania (LARG) , presedinte al LARG (2002-2004) , presedinte de onoare al LARG (din 2004) . Lucrari literare: Oracolul, povestiri, 1968; Cuadratura cercului, proza fantastica, 1975; Himera, povestiri si nuvele, 1978; 2000, roman, 1982; Cupa de cucuta, roman, 1994; Farul, piesa de teatru, Munchen, 2000; Arapabad u.a. Kurzgeschichten, povestiri, Munchen 2000; Sud contra Nord, roman, 2001; Deus ex machina, piesa de teatru, premiera in stagiunea 2004/2005 la Teatrul National din Cluj. Premii si alte activitati: Premiul international la concursul de povestiri de anticipatie organizat in sapte tari est- europene (1962) ; Premiul Europa pentru cea mai buna povestire europeana a genului, decernat la Conventia europeana deliteratura si arta fantastica si science-fictionEUROCON, Stresa/Italia, 1980.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 17 18 19

20

21 22 23 »
«

»