´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 22

SATCOM - enciclopedia universala

SATCOM:  (SATellite COMmunication) - comunicatie prin satelit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Saturnalii - enciclopedia universala

Saturnalii:  Sarbatori celebrate la Roma, intre 17 si 19 decembrie, in cinstea zeului Saturn, cand orice munca era intrerupta, nu se declarau razboaie si se suspenda puterea stapanilor asupra sclavilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Saturnisn - enciclopedia universala

Saturnisn:  Totalitate a manifestarilor cauzate de o intoxicatie cu plumb sau cu saruri de plumb. Actualmente, saturnismul afecteaza de cele mai multe ori anumite profesiuni (sudori, spoitori de vase ctc.). Copiii se pot intoxica, de asemenea, lingand sau ingerand fragmente de picturi vechi cu plumb. Cum eliminarea plumbului este foarte lenta, acesta se acumuleaza, mai intai in oase si apoi in alte tesuturi. Intoxicatia acuta se traduce prin dureri abdominale intense cu diaree si varsaturi, sau "colici de plumb", printr-o polinevrita (atingere a sistemului nervos periferic), apoi prin convulsii care pot fi mortale. Intoxicatia cronica adauga acestor simptome tulburari de comportament, pierderi ale memoriei, dureri de cap, o cecitate definitiva, o hipertensiune arteriala; in plus, gingiile subiectului sunt incadrate de un chenar albastrui. Examenele sangvine pun in evidenta o anemie. Tratamentul consta in eliminarea plumbului cu ajutorul agentilor chelatori, administrati de preferinta in mediu spitalicesc prin cure discontinue de aproximativ o saptamana. Daca in cazul leziunilor din cadrul formelor acute se obtine o regresie, in cazul formelor cronice de saturnism prognosticul este mai sumbru. Prevenirea, lucrul fundamental, se bazeaza pe diferite dispozitii reglementare: protectia subiectilor expusi profesional; protectia populatiei, in general, prin masuri ca introducerea benzinei fara tetraetil de plumb.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Saulescu, Gheorghe - enciclopedia universala

Saulescu, Gheorghe:  (n. 4 martie 1878, Rosiesti, Vaslui - d. 6 septembrie 1864, Corni- Albesti, Vaslui) filolog si poet. A studiat greaca la Husi si a fost trimis de mitropolitul Veniamin Costache la Academia din insula Chios, condusa de Neofit Vamva. A plecat la cxernauti (1821- 1829) , unde a studiat germana si latina si a calatorit la Viena. A fost profesor si director altipografiei mitropolitane de la Iasi. A tiparit Hronicul a vechimei romano-moldo- vllahilor al lui - d. Cantemir. A publicat laAlbina si Albina romaneasca". A scrismanuale, studii de filologie si istorie, fabule: Abetedariu roimanesc sau Intaile cunostinte, 1832; Gramatica romaneasca sau Observatii gramaticesti asupra limbei romanesti pentru scoalele normale si ghimnaziale, 1833; Fabule in versuri sau poezii alegorice, 1835; Descrierea istorico- gheografica a cetatei Caput-Bovis, Capul Boului sau Ghertina, 1837. A ramas in manuscris Traditii poetice, cu o introducere intitulata Despre istoria literaturii si a poeziei ghintelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 19 20 21

22

23 24 25 »
«

»