Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 24

Sbiera, Ion al lui Gheorghe - enciclopedia universala

Sbiera, Ion al lui Gheorghe:  (n. 1 noiembrie 1836, Horodnicul de Jos, Suceava - d. 22 octombrie 1916, Cernauti) istoric literar si folclorist. Gimnaziul laCernauti, Dreptul si Filosofia la Viena. Urmeaza la catedra lui Aron Pumnul, la gimnaziul din Cernauti. A organizat, impreuna cu fratii Hurmuzachi si alti intelectuali, Societatea pentru cultura si literatura romana in Bucovina. A colaborat la Romania juna", Candela", Familia", Vatra s.a. Membru fondator al Academiei (1866) . Adept al fonetismului limbii romane, prefigureaza pozitia lui Titu Maiorescu. Lucrari: Colinde, cantece de stea si urari la nunti, 1888; Traiul romanilor inainte de fundarea staturilor nationale, 1890; Miscari culturale si literare la romanii din stanga Dunarii, in rastimpul de la 1504-1714, 1897; Contribuiri pentru o istorie sotiala, cetateneasca, religioasa-bisericeasca si cultural-literara a romanilor, de la originea lor incoace pana la iulie 1504, 1904.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sburatorul - enciclopedia universala

Sburatorul:  (1919-1922; 1926-1927) - bilunar, apoi lunar, Bucuresti. Revista cenaclului cu acelasi nume, editata de E. Lovinescu. I-a impus in literatura pe Ion Barbu, Tudor Vianu, Hortensia Papadat- Bengescu, Ion Pillat, Camil Petrescu, Felix Aderca s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

SC - enciclopedia universala

SC:  (SCript) - 1. Program sursa Paradox scris in limbajul de programare PAL. 2. Extensia fisierelor sursa Paradox.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scabie - enciclopedia universala

Scabie:  Afectiune cutanata provocata de parazitii din ordinul acarienilor, sarcoptii (Sarcoptes scabiei). Scabia survine in epidemii ciclice, separate prin perioade de 30 pana la 40 ani. Dupa tipul de transmisie, se deosebeste scabia zisa umana, caracterizata printr-o contaminare pornind de la o alta persoana, de scabia zisa ne-umana, caracterizata printr-o contaminare plecand de la un animal sau de la o planta. In cazul scabiei umane afectiune cutanata, femela sarcoptului sapa un tunel in grosimea epidermului si depune aici oua. Acestea dau nastere unor larve, care devin adulte si se reproduc pe piele. Contaminarea se face prin contact fizic direct (raport sexual) sau prin intermediul obiectelor contaminate (cearceaf, pled, plapuma). Scabia umana se manifesta mai intai prin mancarimi, foarte caracteristice daca ating toti membrii unei familii. Apoi, apar santuri scurte (corespunzand tunelelor) suprainaltate la un capat cu o minuscula perla translucida (vezicula perlata), predominand intre degete, pe incheieturile mainilor, in regiunea axilara, in jurul taliei, dar niciodata pe fata. Tratamentul trebuie administrat in acelasi timp tuturor membrilor familiei si tuturor subiectilor foarte apropiati de cei afectati de scabie. Produsele antiscabioase (destinate tratarii scabiei) se prezinta sub forma unor lotiuni sau a unor aerosoli de aplicat pe piele, dar si pe lenjeria de corp sau de pat. Modul de intrebuintare al fiecarui produs trebuie sa fie riguros respectat, mai ales la copii, indeosebi in ce priveste durata de aplicare. In fapt, in afara posibilitatii de iritare in caz de contact cu caile respiratorii (aerosoli), a ochilor si a mucoaselor, mai exista si un risc de atingere neurologica (convulsii). Scabioze de origine animala si vegetala. Acestea constituie un ansamblu de afectiuni cutanate cauzate de diferitii acarieni prezenti pe animale (pisici, caini, pasari) sau pe vegetale (arbusti, grau). Ele se manifesta prin mancarimi trecatoare, fara santurile caracteristice. Disparitia sursei de contaminare duce la vindecare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 21 22 23

24

25 26 27 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct