´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 25

Scafoid carpian - enciclopedia universala

Scafoid carpian:  Os care constituie partea supero-extema a carpului (scheletul incheieturii mainii), care se articuleaza cu antebratul. Fractura scafoidului carpian este destul de frecventa si survine, in general, in cursul unei caderi pe palma. Ea antreneaza o durere a marginii externe a incheieturii mainii precum si a marginii policelui cand este comprimat. Tratamentul unei fracturi a scafoidului carpian consta in aplicarea unui gips care cuprinde policele, incheietura mainii si a cotului timp de 6 pana la 12 saptamani (folosind fie gipsul traditional, fie rasinile). Aceasta imobilizare foarte stricta si prelungita este necesara din cauza proastei vascularizari a acestui os, care face consolidarea mai dificila. In caz de deplasare osoasa, trebuie efectuata o imobilizare chirurgicala cu brose sau suruburi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scafoid tarsian - enciclopedia universala

Scafoid tarsian:  Os care constituie partea interna a tarsului (schelet al partii posterioare a piciorului), care se articuleaza cu astragalul. Fractura scafoidului tarsian, putin frecventa, este tratata ortopedic (gips) sau, in caz de deplasare osoasa importanta, pe cale chirurgicala (imobilizare cu ajutorul unui dispozitiv mecanic - brose, suruburi etc ), chiar prin blocarea articulatiei intre scafoid si astragal, asociata sau nu cu o grefa osoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scalar - enciclopedia universala

Scalar:  (Scalaris = masurat), element al unui corp K peste care se considera un spatiu vectorial. Termenul a fost introdus de W. Hamilton (1846).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scaner cu raze X - enciclopedia universala

Scaner cu raze X:  Aparat de imagerie medicala, compus dintr-un sistem de tomografie (care da imagini in sectiune ale unui organ) si dintr-un ordinator, care efectueaza analize ale densitatii radiologice punct cu punct (voxel) pentru a reconstitui aceste imagini in sectiuni fine, afisate in nuante de gri pe un ecran video. Scanerul cu raze X permite sa se realizeze un examen denumit tomodensitometrie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 22 23 24

25

26 27 28 »
«

»