´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 30

Schelet - enciclopedia universala

Schelet:  Structura solida si calcificata a corpului uman, constituita din totalitatea oaselor. In structura sa se disting: o coloana mediana, coloana vertebrala sau rachisul (rahisul), compusa din vertebre; coastele, care se articuleaza in spate cu coloana vertebrala, in fata cu sternul, ansamblul constituind toracele; craniul, care se articuleaza cu extremitatea superioara a coloanei vertebrale; membrele superioare (brate, antebrate, maini), legate de torace prin centurile scapulare (clavicule si omoplati); membrele inferioare (coapse, gambe, picioare), legate de coloana vertebrala la nivelul sacrumului prin centura pelviana (formata din cele doua oase iliace); bazinul, constituit din centura pelviana si sacrum, in partea de sus si in fata gatului, deasupra laringelui, un os izolat, osul hioid. Oasele scheletului sunt in numar de 200, fara a socoti oscioarele urechii, oasele sesamoide (mici oase rotunde, intercalate pe traiectul unui ligament articular si al carui joc il faciliteaza) si oasele wormiene (mici oase supranumerare care se dezvolta intre oasele boitei craniene). Oasele scheletului pot fi sediul unor tumori, ale unor infectii (osteomielita), ale unor leziuni degenerative (artroza) sau inflamatorii (artrita), ale traumatismelor (fractura, luxatie). Ele pot fi malformate sau absente, sudate anormal (lombalizare, sacralizare), scurtate. In sfarsit, ele se pot aseza unele fata de altele in mod anormal (cifoza, scolioza).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Schema bazei de date - enciclopedia universala

Schema bazei de date:  O descriere a unei baze de date, care specifica exact structura bazei de date (structura conceptuala sau structura fizica), tipurile de date ce vor fi memorate in baza de date, restrictiile la care aceste date trebuie sa se supuna, etc. Trebuie facuta distinctia intre schema bazei de date, ca o descriere teoretica a structurii unei baze de date, si baza de date propriu-zisa, care contine datele propriu-zise.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Schema conceptuala - enciclopedia universala

Schema conceptuala:  O specificare a structurii bazei de date, rezultata in urma analizei problemei reale, care se interpune intre schema fizica (ce da detalii de stocare fizica a datelor pe disc) si schema externa (modul in care utilizatorul vede datele si cum i se prezinta aplicatia). Schema conceptuala este o descriere la nivel logic al organizarii datelor, specificand relatiile dintre inregistrarile fizice si regulile de integritate ale bazei de date.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Schema de relatie - enciclopedia universala

Schema de relatie:  Colectie de atribute, ale caror valori fac parte din domeniul fiecarui atribut.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 27 28 29

30

31 32 33 »
«

»