Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 34

Scintigrafie - enciclopedia universala

Scintigrafie:  Tehnica de imagerie medicala bazata pe detectarea radiatiilor emise de o substanta radioactiva (radioelement) introdusa in organism, prezentand o afinitate deosebita pentru un organ sau un tesut. Scintigrafia permite sa se deceleze numeroase afectiuni care ating atat structura, cat si functionarea organelor, si unele procese patologice: inflamatie, infectie, sangerare, tumora. Principiul scintigrafiei consta in a administra pacientului o substanta activa care se fixeaza electiv pe organul sau pe tesutul respectiv ce trebuie explorat. O camera speciala (camera cu scintilatie sau gamma-ca-mera) inregistreaza in continuare radiatia emisa de organul sau de tesutul respectiv. Imaginea regiunii explorate este atunci obtinuta pe ecranul ordinatorului cu care este dotata gamma-camera. Inregistrand succesiunea in timp a mai multor imagini, este posibil sa se vizualizeze o transformare, o evolutie, o miscare. In general, nu este necesara nici o pregatire. Examenele care trebuie efectuate ajeun (pe nemancate) sunt rare. Produsele sunt injectate in cantitate foarte mica, de cele mai multe ori intr-o vena a bratului. Anumite examene sunt realizate dupa inhalarea sau dupa ingestia unui trasor radioactiv, care mai poate -in cazuri rare (examenul vezicii- sa fie introdus cu ajutorul unei sonde. Pacientul sta asezat sau lungit pe un pat de examinare; gamma-camera este plasata in fata regiunii de studiat sau se roteste in jurul pacientului ca un scaner (tomoscintigrafie). Doza de radiatii primita de pacient este foarte mica, comparabila cu cea a unei radiografii a plamanilor, si nu creste cu numarul de clisee realizate. Cantitatile de radioelement injectate sunt intotdeauna minime si adaptate fiecarui pacient; in plus, radioelementele alese au o durata de viata foarte scurta. Sarcina si perioada de alaptare sunt in mod obisnuit singurele imprejurari in care se iau precautii deosebite. Produsul nu antreneaza nici o alergie, somnolenta sau stare de rau. Pacientul poate sa-si reia toate activitatile imediat dupa efectuarea examenului. O noua aplicatie a scintigrafiei, imuno-scintigrafia, consta in a administra pacientului un anticorp specific marcat radioactiv. Acesta se fixeaza in organism pe moleculele caracteristice anomaliilor legate de anumite boli, in particular de unele tipuri de cancer.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scit - enciclopedia universala

Scit:  Persoana facand parte dintr-o populatie indo-europeana care a trait, timp de mai multe secole inainte de Hristos, in regiunile din nordul Marii Negre.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scizura lui Rolando - enciclopedia universala

Scizura lui Rolando:  Sant profund al cortexului cerebral, situat la suprafata fiecareia din emisferele cerebrale, separand lobul frontal de lobul parietal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

SCL - enciclopedia universala

SCL:  (System Control Language) - limbaj de control al sistemului; sinonim cu limbajul de comanda.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct