´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 37

Scleroza tuberoasa a lui Bourneville - enciclopedia universala

Scleroza tuberoasa a lui Bourneville:  Boala de origine ereditara ce afecteaza pielea si sistemul nervos. Boala se caracterizeaza prin malformatii si tumori, mai ales cerebrale si cutanate, dar si oculare, renale, cardiace, pulmonare si digestive. Principalele consecinte sunt urmatoarele: epilepsie si intarziere mintala; mici excrescente sau pete decolorate pe piele; insuficienta a functiei renale. In stabilirea diagnosticului, cautarea acestor semne este completata prin radiologia creierului (scanografie, imagerie prin rezonanta magnetica), cu scopul de a detecta alte eventuale tumori. Tratamentul nu se adreseaza decat simptomelor (epilepsie, insuficienta renala etc.). Durata de viata este adesea redusa din cauza atingerii cerebrale si renale, dar de o maniera foarte variabila in functie de severitatea bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

SCO - enciclopedia universala

SCO:  (Santa Cruz Operation) - cel mai important producator de software pentru sistemele UNIX. Firma are preocupari pentru a uni variantele de UNIX existente intr-un singur mod de operare, iar prima concretizare este anuntata de firmele SCO si HP

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

SCO-UNIX - enciclopedia universala

SCO-UNIX:  (Santa Cruz Operation - UNIX) - sistemul de operare UNIX intr-una din variantele sale cele mai cunoscute apartinand renumitei firme americane de software SCO.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scoala Ardeleana - enciclopedia universala

Scoala Ardeleana:  miscare culturala cunoscuta sub acest nume si existenta in intervalul cuprins intre sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XIX-lea in Transilvania. A fost expresia iluminista a luptei natiunii romane pentru egalitate in drepturi cu celelalte natiuni ale Imperiului Austro-Ungar. Principalii corifei: Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior. Membrii Scolii Ardelene au creat pleiada de intelectuali ardeleni care avea sa fondeze Academia Romana si miscarea ASTRA, cu rol atat de important in Marea Unire de la 1918.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 34 35 36

37

38 39 40 »
«

»