Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 39

Scobarul (Chondrostoma Nasus) - enciclopedia universala

Scobarul (Chondrostoma Nasus):  Este un peste specific apelor colinare si a celor de la limita inferioara montana. Populeaza in carduri mari raurile reci si cu ape limpezi, cu prundis pe fund. Coloritul scobarului este argintiu, cu spatele si capul cu nuante verzui si burta mai albicioasa. Aripioarele sunt rosiatioce cu exceptia dorsalei. Corpul scobarului este lung, putin turtit lateral. Solzii sunt relativ mici, dispusi uniform si bine fixati. Caracteristic este botul bombat cu buze groase, cartilaginoase. Lungimea medie a scobarului este de 20-30 cm iar greutatea de 400 - 700 g. Exceptional poate ajunge la greutatea de 1-2 kg. Scobarul se hranest in principal cu algele fixate pe pietre dar nu refuza nici viermi, icre, moluste si crustacee. Perioada de reproducere incepe la sfarsitul lunii aprilie si se continua pe toata durata lunii mai. Cand apa ajunge la 8-12°C scobarul se aduna in grupuri si incepe migrarea catre locurile de depunerea a icrelor din amonte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scoicarul - enciclopedia universala

Scoicarul:  face parte din aceeasi grupa ca si fugaciul. Este o mica pasare cu picioare lungi, cu o inaltime de 40 cm, usor de recunoscut datorita ciocului sau rosu si penajului negru cu alb care o face sa semene putin cu o cotofana. Traieste in zonele litorale ale Europei si Africii. Inoata si plonjeaza foarte bine. Se gaseste cel mai adesea pe plaje si in lagune; acolo el se plimba in cautarea micilor moluste (ca stridiile) si a crustaceelor cu care se hraneste. Este evident ca din cauza ca se hraneste cu scoici a primit numele de scoicar. El se foloseste de ciocul ascutit pentru a deschide cochiliile. Femela depune 2-4 oua pe care le cloceste o perioada ce variaza intre 24 si 27 de zile. Puii parasesc cuibul la circa 40 de zile, cand sunt capabili sa zboare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scoicarul (Haematopus ostralegus) - enciclopedia universala

Scoicarul (Haematopus ostralegus):  Este o pasare care poate fi intalnita in toate zonele litorale din Europa si destul de rar in interiorul continentului, de obicei pe malurile lacurilor cu substrat pietros si nisipos si cu multe scoici. In Romania poate fi vazut doar vara, pe malurile Marii Negre, in Delta Dunarii si destul de rar in bazinul Dunarii. Toamna migreaza catre zonele litorale mediteraneene. Scoicarul este usor de recunoscut dupa penajul sau alb-negru dar mai ales dupa culorile rosu-portocaliu ale ciocului, picioarelor si ochilor. Pe timpul iernii, culorile isi pierd din intensitate, varful ciocului devine negricios iar la gat apare un guler de culoare alba. Exemplarele tinere au penajul alb-brun-cenusiu, capul negru, picioarele roz-pal iar ciocul galben-portocaliu cu varful negricios. Lungimea corpului este de 40-45 cm, deschiderea aripilor de 80-85 cm iar greutatea de 400-700g. Hrana este alcatuita din viermi, crustacee, lipitori si diferite insecte si larvele lor. Este un maestru in deschiderea scoicilor pe care le apuca cu ciocul si le loveste puternic de pietris sau de nisip pana se desfac. Acestea din urma i-au dat si numele. Cuibul este foarte simplu si consta dintr-o mica scobitura in nisip sau pietris, uneori ascuns in smocurile de iarba de pe mal. Femela depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an in perioada aprilie-mai. Pentru cuibarit, cele mai multe exemplare prefera Nordul Europei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scolastica - enciclopedia universala

Scolastica:  Pregatirea teologica si filozofica in scolile universitatilor medievale. Scolastica a constat in studiul Bibliei, al scrierilor Sfintilor Parinti (indeosebi Augustin) si al filozofilor antici, cu precadere Aristotel.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct