´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 41

Scotch-test - enciclopedia universala

Scotch-test:  Examen dermatologic care permite stabilirea unei infectii provocate de unele ciuperci microscopice sau a unei infestari cu anumiti viermi intestinali. Scotch-testul consta in aplicarea unei bucati de hartie adeziva transparenta (Scotch

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scoti - enciclopedia universala

Scoti:  Triburi celtice care au populat, la inceputul erei crestine, vestul si nordul Islandei, in sec. V-VI stabilindu-se in nordul insulei britanice, numita ulterior Scotia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scoton - enciclopedia universala

Scoton:  Amputatie partiala a campului vizual, perceputa sau nu de catre pacient. Exista scotoame negative, nepercepute de pacient, dar care sunt puse in evidenta prin studierea campului vizual, si scotoame pozitive, ca o pata mai intunecata in campul vizual, pata pe care pacientul o poate desena pe o foaie cadrilata. Dupa intensitatea sco-tomului, se deosebesc scotoamele absolute, fara perceptie luminoasa, si scotoamele relative, la nivelul carora perceptia luminoasa este slabita dar persista. Scotoamele centrale, situate in jurul punctului de fixare, care corespunde punctului central al campului vizual in cursul unui test, traduc o atingere a fibrelor care provin de la macula, in nervul optic sau in caile optice. Scotoamele centrale sunt responsabile de o scadere mai mult sau mai putin profunda a acuitatii vizuale. Scotoamele cecocentrale sunt situate in cele 10 grade centrale ale campului vizual, de partea exterioara. Ele rezulta adesea din nevrite optice provocate mai ales de un consum excesiv de alcool si/sau de tutun si afecteaza, in general, ambii ochi. Scotoamele paracentrale, situate in cele 30 grade centrale ale campului vizual, sunt cauzate de cele mai multe ori de glaucom (hipertensiune intraoculara).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

SCP - enciclopedia universala

SCP:  (Session Control Protocol) - protocol de control al sesiunii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 38 39 40

41

42 43 44 »
«

»