´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 42

SCR - enciclopedia universala

SCR:  (SCReen) - extensia fisierelor economizatoare de ecran conform standardului Windows.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scriban, Filaret - enciclopedia universala

Scriban, Filaret:  (n. 1811, Burdujeni, Suceava - d. 23 martie 1873, Iasi) arhiereu si pedagog. A studiat la Academia Mihaileana din Iasi si s-a calugarit la Lavra Pecerska in Kiev. Luptator activ pentru Unirea Principatelor, membru al Divanului Ad-Hoc (1857) . A lasat lucrari de specialitate, dar si aletele, care vadesc deschiderile ortodoxiei romanesti catre laicitate si universalitate: Intaile cunostinte pentru junimea moldoveana care invata limba franceza (1836) ; Mica Geografie a Daciei, Moldaviei si a Tarii Romanesti, prelucrare, 1838; Istoria bisericeasca a romanilor pe scurt, 1871. Au ramas in manuscris o serie de traduceri: Dialogurile mortilor de Fenelon; Brutus dupa Voltaire; Ambrosie Crusoe dupa Daniel Defoe; Viata lui Socrate dupa Platon s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scriban, Neofit - enciclopedia universala

Scriban, Neofit:  (n. 1808, Burdujeni, Suceava, nume de botez Nicolae - d. 9 octombrie 1884, Burdujeni) frate cu Filaret; arhiereu, pedagog. A studiat la Academia Mihaileana din Iasi si la Colegiul Sf. Sava din Bucuresti. Surghiunit de domnitorul Mihai Sturdza la Neamt, a fost, ca si fratele sau, luptator pentru Unirea Principatelor, membru in Divanul Ad-Hoc (1857) . Autor de lucrari de specialitate, manuale scolare, traduceri, poezii: Urziri istorice sau curs metodic de istorie, prelucare dupa - d. E. Levi-Alvares, 1851; Metoda pentru studiul limbii elenice, dupa J.L. Burnouff, 2 vol., 1861 1862; Dublul paralelsau Biserica in fata papitatii si a reformei veacului XVI, 1851; Incercari poetice. Discursuri politice. Memoare si scrisori politice, 1870; Foloasele Unirii Principatelor, 1856; Necesitatea clerului in societate si nevoia de punere a sa in adevarata cale a sortirii sale... insotita de constitutiunea clerului ortodox din Transilvania, 1858.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scriere cuneiforma - enciclopedia universala

Scriere cuneiforma:  Sistem de scriere cu litere in forma de cuie sapate in piatra sau imprimate pe tablite de argila, folosit de unele popoare orientale antice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 39 40 41

42

43 44 45 »
«

»