´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 5

Sah - enciclopedia universala

Sah:  Titlu de monarh in unele state din Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu si in Sultanatul de Delhi. A fost folosit pentru prima data in statul persan condus de dinastia Sasanizilor; corespunzator titlului de imparat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Saineanu, Lazar - enciclopedia universala

Saineanu, Lazar:  (n. 23 aprilie 1859, Ploiesti - d. 11 mai 1934, Paris; nume la nastere: Lazar Scheiu) - folclorist si lingvist. A absolvit Literele laBucuresti. S-a specializat la Paris si Leipzig. A obtinut cetatenia romana gratieinterventiei speciale a lui Titu Maiorescu. A lasat studii importante in domeniile de care s-a ocupat: Incercare asupra semasiologiei romane, 1886; Istoria filologiei romane, 1892; Basmele romanilor, Premiul Academiei, 1894; Basmele romane in comparatie cu legendele antice clasice si in legatura cu basmul popoarelor invecinate si ale tuturor popoarelor romanice, Studiu comparativ, 1895; Dictionarul universal al limbii romane, 1896; Influenta orientala asupra limbei si culturei romane, vol. I, Introducere, 1900; vol. II, partea I - Vocabularul, Vorbe populare, 1900; vol. II, partea a II-a, Vorbe istorice, Imprumuturi, Indice general, 1900. Dupa ce s-a stabilit la Paris, in 1901, s-a ocupat de Rabelais: La langue de Rabelais, 2 vol., 1923.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salamandra - enciclopedia universala

Salamandra:  este un batracian, ca si rudele ei, broasca si broasca raioasa. Ea seamana putin cu o soparla (care insa este o reptila), dar se deosebeste usor de aceasta prin lipsa solzilor si a ghearelor si prin pielea intotdeauna umeda. Fie ca este terestra sau acvatica, salamandra are intotdeauna nevoie de umiditate pentru a putea trai. De altfel, femela isi depune ouale in apa si larvele sale sunt acvatice. Larvele si adultii sunt carnivori. Larva se hraneste cu mormoloci si mici nevertebrate acvatice, iar adultul vaneaza rame, limacsi, paianjeni si insecte. Salamandra poate face sa ii cada coada, ceea ce ii permite uneori sa-si ia pradatorii prin surprindere si sa le scape. Ii creste apoi alta coada, care insa ramane mai scurta decat cea de dinainte. Salamandra are o lungime cuprinsa in general intre 5 si 20 cm. Unele specii ajung totusi pana la 50 cm si, foarte surprinzator, salamandra uriasa din China este mai lunga de 1,5 metri si poate trai mai mult de 50 de ani!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salar brut - enciclopedia universala

Salar brut:  Reprezinta toate veniturile banesti obtinute in schimbul fortei de munca corespunzatoare cu munca prestata, fara sa se scada retinerile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»