´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 57

Semit - enciclopedia universala

Semit:  Persoana care face parte din grupul de popoare, apropiate intre ele prin limba si prin aspect fizic, din sud-vestul Asiei, nordul si estul Africii, caruia ii apartin astazi arabii, sirienii, evreii etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Semn al lui Chvostek - enciclopedia universala

Semn al lui Chvostek:  Contractie a muschilor fetei, mai precis a partii mediane si laterale a buzei superioare, dupa percutia nervului facial la nivelul pometelui. Semnul lui Chvostek se observa in caz de scadere a nivelurilor sangvine de calciu si/sau de magneziu. El mai este caracteristic spasmofdiei, hipoparatiroidiei si tetaniei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Senat - enciclopedia universala

Senat:  1. Sfatul batranilor in Roma antica in perioada regala; organul suprem de conducere a statului in timpul republicii; consiliu consultativ cu rol politic minor in timpul imperiului. 2. Denumire data camerei superioare a Parlamentului care, impreuna cu Camera Deputatilor, constituie corpurile legiuitoare in unele tari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Senilitate - enciclopedia universala

Senilitate:  Deteriorare patologica a facultatilor fizice si psihice ale unei persoane varstnice. Termenul de senilitate este intrebuintat in limbajul curent pentru a descrie, la o persoana in varsta, o atingere simultana a facultatilor fizice si psihice. Totalitatea progreselor terapeutice si instituirea campaniilor de sensibilizare a publicului ar trebui sa permita scaderea numarului de subiecti afectati de boli responsabile de senilitate in urmatoarele decenii. Sunt bine cunoscuti cativa factori de risc ai acestor boli: hipertensiunea arteriala, surplusul de greutate, tabagismul, anomaliile metabolice majore (diabet, hipercolesterolemie), stresul etc. Micsorarea incidentei accidentelor vasculare cerebrale si a dementelor vasculare din timpul ultimilor zece ani poate, de asemenea, sa se explice in mare parte prin stapanirea mai buna a acestor factori de risc. In plus, o supraveghere medicala regulata permite depistarea cat mai devreme posibil si deci tratarea mai eficace a anumitor afectiuni a caror frecventa creste cu varsta. Astfel, tratamentul hipertensiunii arteriale permite micsorarea incidentei accidentelor vasculare cerebrale, a infarctelor de miocard, a insuficientelor cardiace, dupa cum tratamentul hormonal al menopauzei permite micsorarea incidentei fracturilor de col femural.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 54 55 56

57

58 59 60 »
«

»