Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 61

Septoplastie - enciclopedia universala

Septoplastie:  Modificare chirurgicala a formei septului nazal. O septoplastie este indicata, in principal, in caz de deviatie a septului nazal, atunci cand ea provoaca o obstructie deranjanta. Operatia se desfasoara sub anestezie generala. De cele mai multe ori, chirurgul practica o incizie intra-nazala care nu lasa nici o cicatrice vizibila in exterior, repune la locul lui septul nazal sau scoate o parte din el. Uneori este lasata postoperator, in plaga, o mesa, pentru cateva zile. Aceasta interventie necesita intre 3 si 6 zile de spitalizare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Ser antilimfocitar - enciclopedia universala

Ser antilimfocitar:  Ser sangvin (plasma fara fibrinogen) care contine anticorpi, administrat pentru a incetini activitatea sistemului imunitar. Serul antilimfocitar este utilizat in mediu spitalicesc specializat pentru a preveni respingerile de grefa de catre limfocitele primitorului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Ser sangvin - enciclopedia universala

Ser sangvin:  Parte lichida a sangelui care, spre deosebire de plasma, nu contine fibrinogen (proteina care se gaseste din abundenta in sange si este unul dintre factorii principali ai coagularii). Serul sangvin nu contine nici celule sangvine (globule rosii, globule albe, plachete), nici fibrinogen. El contine mici cantitati de alte anumite proteine (o parte a protrombinei, sau factorul II al coagularii, factorul V si factorul VIII).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Serclaj - enciclopedia universala

Serclaj:  Tehnica chirurgicala care consta in mentinerea pe loc a unui organ (os, ochi, vas) sau in strangerea unui orificiu (anus, col uterin) cu ajutorul unui fir metalic, de nylon sau de alte materiale. Serclajul colului uterin. Aceasta interventie consta in amplasarea unui fir pentru a strange colul uterin. Serclajul este indicat in caz de beanta a colului si a istmului, diagnosticate de cele mai multe ori dupa avorturi spontane tardive. El se practica in primele luni de sarcina sub anestezie generala sau locala, ori chiar fara anestezie, cu ajutorul unei tehnici simple care utilizeaza un speculum. Firul trebuie sa fie indepartat cu trei saptamani inainte de data prevazuta a nasterii, sau chiar mai devreme daca aceasta se declanseaza spontan.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 58 59 60

61

62 63 64 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct