Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 64

Seroprofilaxie - enciclopedia universala

Seroprofilaxie:  Utilizare preventiva a unui ser care contine anticorpi specifici, dupa o contaminare sigura sau presupusa cu un germene infectios. Proprietatile protectoare imediate, dar temporare ale acestui ser au drept efect impiedicarea aparitiei bolii. Sero-profilaxia este utilizata mai ales in prevenirea tetanosului la o persoana nevaccinata sau incorect vaccinata, in caz de plaga suspecta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Seroterapie - enciclopedia universala

Seroterapie:  Utilizare terapeutica a serurilor animale sau umane bogate in anticorpi specifici si capabili sa neutralizeze un antigen microbian, o toxina, o bacterie, un venin sau un virus. Seroterapia este un aport pasiv de anticorpi specifici, deoarece ea nu actioneaza decat prin anticorpii donatorului si nu-l pun pe primitor in situatia sa-i fabrice; ea permite un efect de neutralizare, deci de protectie fata de agentul patogen pentru un timp relativ scurt: doua saptamani cu ser heterolog si o luna sau mai mult cu ser uman. Avantajul ei este de a fi eficace imediat; de asemenea, ea permite sa se astepte, atunci cand incubatia bolii in cauza este indelungata, ca bolnavul sa-si fabrice el insusi anticorpii obtinuti printr-o vaccinare practicata simultan (sero-vaccinare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Serotonina - enciclopedia universala

Serotonina:  Substanta derivata dintr-un aminoacid, triptofanul, sintetizata de catre celulele intestinului si avand de altfel un rol de neurotransmitator al sistemului nervos central. Unele studii gasesc ca exista o legatura intre fluctuatiile nivelului plasmatie al serotoninei si aparitia migrenelor. Serotonina este, de asemenea, una dintre substantele eliberate de catre tumorile carcinoide ale tubului digestiv. Ea este responsabila de bufeurile de caldura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Serovaccinare - enciclopedia universala

Serovaccinare:  Imunizare, fata de un germene sau fata de o toxina, prin injectarea asociata a unui ser imun si a unui vaccin. Serul imun, sau antiserul, aduce, prin anticorpii pe care-i contine, o imunitate imediata sau aproape imediata, dar de scurta durata, impotriva microbului sau a toxinei, in timp ce vaccinul confera o imunitate de lunga durata, dar care se stabileste mai tarziu. Serovaccinarea se utilizeaza, in principal, pentru a preveni tetanosul in cazul unei plagi murdare pe care o are un ranit care n-a fost vaccinat sau care nu si-a primit injectiile sale de rapeluri vaccinante.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 61 62 63

64

65 66 67 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct